marți, 21 aprilie 2009

Program dojo

În perioada 22.04.2009 - 04.05.2009 nu voi putea fi prezent la dojo, astfel încât practicile vor fi conduse de maestrul George Stoian. Programul rămâne neschimbat, cu excepția zilei de 24.04.2009 când nu se va efectua practica, ca urmare a faptului că sala nu este disponibilă.
Pentru orice alte informații nu ezitați să îl contactați pe maestrul Stoian, la telefonul 0744 521 905.

marți, 14 aprilie 2009

Stagiu Sovata, 10-12 aprile 2009

Tocmai ce am revenit din stagiul de la Sovata organizat de prietenul nostru Florin (dojo-cho la Reghin și Târgu-Mureș), unde m-am simțit foarte bine. Organizarea a fost extraordinară și îi mulțumesc încă o dată lui Florin pentru eforturile absolut remarcabile, iar participarea a fost una pe măsură. Probabil – nu am încă datele exacte – au venit în jur de 140 de practicanți de Aikido, copii și adulți. Adăugând și însoțitorii copiilor, desfășurarea de forțe a fost impresionantă.
Cele două practici zilnice au fost inspirate de Dorin Marchiș sensei, care a știut să ne impulsioneze și să ne facă să dăm cât mai mult pe tatami, astfel că cei prezenți au simțit entuziasmul și plăcerea practicii.
A fost și o sesiune de examinare unde am avut ocazia de a vedea numai oameni bine pregătiți, atât tehnic cât și fizic. Felicitări pentru Ciprian (sandan Pitești), Laura, Oana si Marius (nidan, Cluj), Bogdan (shodan, Cluj) și Nicu (shodan, Pitești).
Regrete există și ele, datorită faptului că acest stagiu s-a terminat repede, însă așteptăm cu nerăbdare următoarea ocazie de a ne întâlni cu toții în luna mai la Cluj, pentru a practica sub îndrumarea maestrului Fukakusa Motohiro (nanadan, Japonia).

marți, 7 aprilie 2009

Spiritul Dojo-ului

Dojo-ul (locul pentru practica Căii) există ca ambient fix pentru practică și pentru manifestarea atitudinilor descrise anterior. Fie in picioare, fie așezați în poziția formală (seiza), doar în acest loc sacru elevul experimentează o mare pace, un simț al unității cu natura și cu cei care au parcurs deja drumul dezvoltării personale. Când practica (keiko) a început, suntem absorbiți în studiul viu al mișcărilor de Aikido, iar tot restul este uitat. Practicând manifestarea spontană a principiilor Aikido, experimentăm propria stare naturală existențială. La finalul practicii, ne simțim revigorați și reîmprospătați.
(Extras din William Gleason, "Fundamentele Spirituale ale Căii Armoniei")

vineri, 3 aprilie 2009

KEIKO

Termenul KEIKO (în mod literar, să gândești în manieră antică) înseamnă să percepi calea, în mod direct și intuitiv. Ceea ce este imposibil pentru noi până când nu ne eliberăm de mintea competitivă și până când nu depășim ideea de a-i manipula pe alții. 
(Extras din William Gleason, "Fundamentele Spirituale ale Căii Armoniei")

joi, 2 aprilie 2009

KI

Vă prezint o traducere a primelor două capitole din cartea maestrului Koichi Tohei, "Cartea Ki-ului", apărută în ediție franceză la editura Guy Tredaniel. Vă recomand cu multă căldură să achiziționați această carte. De asemenea, iată un link către un site interesant unde, printre altele, sunt prezentate câteva tehnici de dezvoltare a ki-ului:
 http://www.bodymindandmodem.com/KiEx/KiEx.html