luni, 29 martie 2010

Diverse


Vreau să scriu despre mai multe subiecte, pentru că s-au petrecut diverse evenimente în intervalul de timp scurs de la ultima postare.

În primul rând menționez inițiativa TENCHI DOJO și KENSHIN DOJO de a organiza o practică săptămânală numai pentru avansați (de la KYU 2 inclusiv în sus), care este deschisă tuturor practicanților, indiferent de organizația din care fac parte, cu simpla condiție a achitării unei taxe lunare de participare și a dorinței de participare. Această practică se desfășoară în fiecare sâmbătă între orele 13:00 - 14:30 la sala SIG, din strada Claudiu 16 (unde își desfășoară activitatea TENCHI DOJO).

În al doilea rând, la locația din Lia Manoliu am avut foarte plăcuta surpriză ca într-o (aparent) oarecare zi de luni să se reunească la practica normală colegi de la mai multe DOJO, și am să-i enumăr pentru știința voastră : Sorin Despa (DOJO-CHO TENCHI), Adrian Ionescu (DOJO-CHO AIKIKAI Ploiești), Silviu Vieru (DOJO-CHO YAMATO), Doru Popescu (AIKIKAI Ploiești), Arthur Alexiu (RAKUTEN), Cosmin Adam (YAMATO). Nu-i uităm pe colegii noștri de la KENSHIN, George Stoian și Dan Grămadă. Senzația pe care am avut-o a fost aceea de mini-stagiu, ceea ce a fost un lucru foarte bun. Cred că în acest fel, prin practică diligentă și prin participarea constantă la antrenamente, este posibil progresul real.

Nu în ultimul rând, așa cum probabil știți cu toții, în acest weekend (26-28.03.2010) a avut loc la Cluj Seminarul Internațional al FRAA, având ca invitat pe reprezentantul HOMBU DOJO, KOBAYASHI YUKIMITSU SHIHAN, NANADAN AIKIDO AIKIKAI. Cu această ocazie a avut loc și inaugurarea oficială a DOJO central al FRAA și am avut ocazia de a fi împreună cu aproape 300 de participanți din România, dar și din Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia, Olanda și Franța. Din punctul meu de vedere stagiul a fost un mare succes și sper să reușim să menținem ștacheta la acest înalt nivel și pe viitor.

KOBAYASHI SHIHAN este reprezentativ pentru calitatea AIKIDO, așa cum este promovat de HOMBU DOJO; deși mai avem de lucrat cu toții pentru a ne ridica la cerințele de acolo, cred că nu ne va fi imposibil să reușim acest lucru. Două concluzii de bază în urma stagiului: exersarea constantă a bazelor tehnicii și importanța deosebită pe care o are UKE. Asta pe lângă multă, multă practică.


miercuri, 10 martie 2010

Agatsu: Pagano sensei

KENSHIN DOJO vă propune seria AGATSU, cu și despre maeștrii noștri de AIKIDO. Am realizat episodul pilot profitând de stagiul organizat recent la București cu PAGANO sensei. AGATSU (titlul seriei) înseamnă "Victoria asupra sinelui" și este extras din principiul pe care O-SENSEI obișnuia să-l exprime și să-l caligrafieze destul de des: MASAKATSU AGATSU* ("Victoria corectă este victoria asupra nouă înșine"). PAGANO sensei ne-a povestit cum a reușit să câștige victoria împotriva spiritului său agresiv din tinerețe, și care a fost punctul de cotitură care i-a corectat, fără să vrea, atitudinea apoi i-a schimbat întreaga viață.
(* YOJI-JUKUGO sunt expresii de înțelepciune japoneză formate din doar patru KANJI. Mult mai puțin cunoscute decât poemele scurte HAIKU, chiar și pentru japonezii înșiși, YOJI-JUKUGO demonstrează că spiritul japonez educat știe să spună atât de multe cu atât de puține cuvinte.)