marți, 22 februarie 2011

Yamato Damashii Dojo Bucuresti

Prietenul si colegul nostru Mihai Vladu sensei, dojo-cho al Yamato Damashii Dojo Bucuresti, a plecat pentru o perioada in Bahrain, unde va continua practica Aikido Aikikai intr-un nou dojo.

Our friend and colleague Mihai Vladu sensei, Yamato Damashii Dojo Bucharest's dojo-cho, left for a period for Bahrain, where he will continue Aikikai Aikido practice in a new dojo.

Din data de 14.02.2011, cu acordul conducerii FRAA si al lui Mihai Vladu sensei, noul dojo-cho al Yamato Damashii Dojo Bucuresti, este George Stoian sensei. Stoian sensei va fi in continuare instructor asistent al Kenshin Aikido Dojo Bucuresti.

Starting from February 14, 2011 , with the common agreement of FRAA's board and Mihai Vladu sensei, George Stoian sensei is the new dojo-cho of Yamato Damashii Dojo Bucharest.

Felicitari pentru George Stoian sensei pentru noua pozitie si mult succes lui Mihai Vladu sensei in Bahrain.

Congratulations for the new position to George Stoian sensei and good luck in Bahrain for Mihai Vladu sensei.

24-27.02.2011 Stagiul FRAA Cluj Napoca

   
Kobayashi Yukimitsu sensei, nanadan Aikikai Hombu Shihan

Primul stagiu international al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai se va desfasura in Dojo-ul Central de la Cluj-Napoca, cu incepere din 24.02.2011 si va dura patru zile.

The first international seminar of the Romanian Aikido Aikikai Foundation will be held for four days in Cluj's Central Dojo, starting February 24, 2011.

Din Bucuresti vor participa cca 40 de reprezentanti ai celor sapte dojo-uri : Rakuten, Tenchi, Kenshin, Aikidobudo, Cavaler, Seishin si Yamato Damashii. Ne face placere sa il avem alaturi de noi si pe Florin Popescu sensei, dojo-cho al Manabu Dojo Bucuresti.

From Bucharest will attend around 40 practitioners of the seven dojos : Rakuten, Tenchi, Kenshin, Aikibudo, Cavaler, Seishin and Yamato Damashii. It is a pleasure to have among us Florin Popescu sensei, dojo-cho of Manabu Dojo Bucharest.

In ziua de vineri 25.02.2011, practica la Kenshin dojo se va desfasura sub indrumarea unuia dintre elevi avansati, asa ca va indemn sa fiti prezenti pe tatami, ca de obicei.

Friday 25, 2011 the regular practice at Kenshin dojo will be held under the supervision of an advanced student, so I urge you to be on the tatami, as usual.

Fujita sensei - prelegere despre artele martiale moderne

Fujita sensei - Piatra Arsa 2001

luni, 21 februarie 2011

Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! - Radu Gyr

Radu Gyr este unul dintre marii poeti ai Romaniei si astazi va propun sa cititi aceasta poezie, care puncteaza valorile esentiale ale neamului romanesc - si poate valorile esentiale ale oricarui neam. Din acest punct de vedere, cred ca poezia aceasta subliniaza lucruri foarte importante si pentru artele martiale. 

"Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mania scrâşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tapsane
o claie de zări şi-o căciula de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!"
 

Relatare din Franta - Andrei Grigorescu

Ile de france … Trebuie sa pleci la drum fara prejudecati, pregatit sa faci fata multor provocari intr-o regiune compacta, intensa, plina de contraste, o lume cosmopolita.
Zona urbana este foarte primitoare: parcurile, spatiile verzi si cele de joaca gasindu-se la tot pasul. Arhitectura zonei este sofisticata, interesanta, omogena, sau neplacuta, in functie de ce preferi: case, sau zgarie nori.
Un dezavantaj ar fi intreruperile foarte dese ale strazilor, semafoarele rasarind din 50 in 50 de metri. Paradoxal, fara acestea, traficul ar fi si mai ingreunat.
Reteaua de metrou - veche de peste 100 de ani, de trenuri intraurbane, de autobuze si tramvaie vine in ajutorul locuitorilor si a turistilor. De ceva timp, in Paris a aparut o noua tendinta: bicicletele de inchiriat (velib’), care se gasesc in foarte multe puncte din oras, contra cost, in functie de cat vrei sa pedalezi.
Cei pasionati de istorie si cultura au de unde alege din multitudinea de muzee si galerii de arta. Perioada evului mediu este cel mai bine pastrata si reprezentata de castele si palate devenite muzee.
Toate artele, inclusiv artele martiale se bucura de o atentie deosebita in Paris, atat din partea organizatorilor cat si din partea practicantilor: fie ca vrei judo, karate, bjj, kyokushin, aikido, gasesti un dojo fara prea multa bataie de cap.
Urmand sfatul maestrilor de acasa (sensei Adrian Bunea si sensei Sorin Despa), am ales sa privesc practicile de la dojo Cercle Tissier. Deocamdata doar vizionez antrenamentele pentru ca, din cauza accidentarii la genunchi, nu pot practica aikido.
Primul contact cu cei de la Cercle Tissier a fost incurajator; au inteles situatia si nu a fost nici o problema sa ma lase sa privesc antrenamentele.
acestea au loc zilnic, iar eu ajung seara, la cele pt. toate gradele. (90% din practicanti sunt, de fapt, avansati).
Modul de lucru este destul de apropiat cu ceea ce facem acasa, cu particularitati specifice fiecarui maestru in parte, imbinand explicatiile cu practica propriu zisa.
Invatamintele primite de la sensei Adrian Bunea se regasesc si printre cele transmise de maestrii de aici: colaborare intre uke si tori, lucru fara graba si nu in forta, miscari ample.
Un atac bine executat de catre uke implica un raspuns bun din partea lui tori, un uke bun il ajuta pe tori sa fie bun.
Am auzit un indemn care mi-a placut: "tu, ca uke, vrei sa ma ajuti sa fiu bun ... gandeste-te la asta in timp ce ataci".
Colaborarea intre cei doi trebuie sa continue si in cazul in care schimbi partenerul: nu are nici un sens sa lucrezi la aceeasi intensitate cu 2 uke diferiti: intr-un fel i se indoaie incheietura unuia barbat, altfel unei fete.
Interesant mi s-a parut modul cum se insista pe contactul pe care uke trebuie sa-l mentina in permanenta ... orice urma de slabire a prizei putand duce la o incheiere nu foarte placuta pt uke; de asemenea, continuarea lui uke la un anumit procedeu al lui tori trebuie sa fie fara impotrivire pana la un moment, depinde de experienta, daca esti incepator, sau avansat.
Antrenamentele se incheie cu un "merci" plin de naduf, ca o implinire a muncii pt. unii, ca o izbavire dupa efortul depus - pt. altii.
Multumesc va spun si eu, pentru ocazia oferita de a povesti cateva aspecte din societatea pariziana si din lumea aikido de aici.
Pe curand.

joi, 3 februarie 2011

Stagiul FRAA 24-27.02.2011

În perioada menționată mai sus va avea loc la Cluj-Napoca primul stagiu internațional al acestui an la care îl avem ca oaspete pe KOBAYASHI YUKIMITSU SENSEI, reprezentant oficial AIKIKAI HOMBU DOJO.

In the above mentioned period, at Cluj-Napoca will be held the first international seminar of the RAAF, with KOBAYASHI YUKIMITSU SENSEI from AIKIKAI HOMBU DOJO as the guest instructor.

De la KENSHIN DOJO vor participa: / From KENSHIN DOJO will attend:

Adrian Bunea, George Stoian, Cristian Popescu, Cristian Vlăescu, Daniela Donciu, Anton Zaharia, Bogdan Resmeriță, Gabriela Moldovan și Andrei Grigorescu.

Până luni 07.02.2011 toți cei care mai doresc să profite de avantajele participării in calitate de membri ai grupului, trebuie să mă anunțați telefonic. Dacă nu, sunteți bineveniți, însă vă veți ocupa singuri de toate aspectele logistice.

Untill Monday, February 7, 2011 all those who want to take advantage from the participation as a group member must contact me by phone. If you don't, you are welcome anyway as normal attendees, but you must manage all the logistic issues yourselves.

marți, 1 februarie 2011

In memoriam

IPS Bartolomeu Anania - 1921 -2011

Ieri, 31.01.2011, a trecut la cele veșnice IPS BARTOLOMEU ANANIA, mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române, a culturii române și a României în general, a fost un reper moral pentru mulți dintre noi.

La sfârșitul anului 2010, o delegație a Fundației Române de Aikido Aikikai a fost primita în audiență de IPS Bartolomeu Anania; cu această ocazie am transmis un mesaj de respect și admiratie față de persoana sa și am avut privilegiul de a primi îndrumări spirituale din partea sa, în special pentru unele întrebări care există în mintea și în inima unora dintre noi. IPS Anania ne-a explicat că tot ceea ce face omul cu inima curată este plăcut lui Dumnezeu, inclusiv artele marțiale, și că este în regula să urmăm tradiția japoneză a școlii noastre, atât timp cât ne păstram credința noastră, indiferent care ar fi ea.

Pentru mine, această întâlnire a fost unul dintre momentele esențiale ale vieții mele; cu siguranță am să îi păstrez o bună amintire acestui prelat, cărturar și OM, Valeriu Anania, devenit IPS Bartolomeu Anania, în slujba lui Dumnezeu, a Bisericii Ortodoxe Române și a neamului românesc.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!


Fotografie preluată de pe site-ul ziarului Adevărul, din Cluj.
http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Viata-cariera_si_opera_mitropolitului_Bartolomeu_0_418758708.html