marți, 8 martie 2011

Cuvinte ale fondatorului Morihei Ueshiba - Fujita Masatake sensei


Prezint mai jos, un extras din cartea lui Fujita sensei, Aikido Keiko ho - metoda de practica in Aikido :

" Deoarece Ai ( armonia) este comuna cu Ai ( dragostea), am decis sa numesc Budo-ului meu unic "Aikido", desi cuvantul "Aiki" este unul vechi. Dar cuvantul care a fost folosit de luptatori in trecut este fundamental diferit de al meu.

Aiki nu este o tehnica de lupta cu dusmanul sau de invingere a acestuia. Este modul de reconciliere cu lumea si de a aduce fiintele umane intr-o singura familie.

Secretul Aikido-ului este  armonizarea noastra cu miscarea universului si    aducerea noastra in acord cu insusi universul. Cel ce a obtinut secretul Aikido-ului are universul in sine si poate spune: "Eu sunt universul".

Nu sunt niciodata invins oricat de rapid ar fi adversarul. Si aceasta nu pentru ca tehnica mea este mai rapida decat aceea a adversarului. Nu este o problema de viteza. Lupta se termina inainte de a incepe.

Cand un adversar incearca sa se lupte cu mine, el se intoarce impotriva universului insusi si atunci el trebuie sa rupa armonia cu universul. De aici, in momentul in care are de gand sa lupte cu mine, este deja invins. Nu este vorba de o masura a timpului - repede sau incet.

Aikido este ne-impotrivire. Si din moment ce este ne-impotrivire, este intotdeauna victorios.

Cei ce au o minte distorsionata, o minte invrajbita, sunt invinsi de la inceput.

Atunci cum poti indrepta o minte distorsionata, purifica inima si cum poti fi in armonie cu activitatile tuturor lucrurilor din natura? Mai intai trebuie sa faci ca inima lui Dumnezeu sa fie a ta. Este o Dragoste Mare, omniprezenta in toate colturile si toate timpurile universului. " Nu exista invrajbire in dragoste. Nu exista dusman al Dragostei". O minte in discordanta, gandul la existenta unui dusman, nu mai este in concordanta cu vointa lui Dumnezeu.   

Cei ce nu sunt de acord cu acest lucru nu pot fi in armonie cu universul. Budo-ul lor este acela al distrugerii. Nu este un Budo constructiv.

Deci, a te intrece in tehnici, in a castiga si pierde, nu este Budo adevarat. Adevaratul Budo nu infrange, nu distruge. "Niciodata nu infrange" inseamna " nu lupta niciodata".

A castiga inseamna a castiga in fata mintii distorsionate din tine insuti. Este o implinire a misiunii fiecaruia.

Aceasta nu este doar o teorie. O practici. Apoi vei accepta marea putere a Unu cu Natura.

Nu privi in ochii adversarului, caci  mintea ta va fi absorbita de ochii lui. 

Nu privi la sabia lui, caci  vei fi omorat de sabia lui. 

Nu privi la el caci spiritul tau va fi distras. 

Adevaratul Budo este cultivarea atractiei cu care sa absorbi intreaga fiinta a oponentului catre tine. Tot ceea ce trebuie sa fac este sa stau astfel.

Chiar si stand cu spatele la el este suficient. Cand el ataca, lovind, se va rani singur cu propria lui intentie de a lovi. Eu sunt una cu universul si nu sunt altceva.

Cand stau, el va fi atras spre mine. Nu exista timp si spatiu inaintea lui Ueshiba in Aikido - numai universul asa cum este el.

Nu exista dusmani pentru Ueshiba in Aikido. Gresesti crezand ca Budo inseamna a avea adversari si dusmani si a fi puternic ca sa-i dobori. Nu exista adversari si nici dusmani in adevaratul Budo. Adevartul Budo este sa fii una cu universul; aceasta inseamna sa fii unit cu Centrul universului.

In Aikido este nevoie de o minte care sa serveasca pacii tuturor oamenilor din lume, si nu mintii unuia care doreste sa fie puternic sau care practica doar ca sa rapuna un adversar.

Cand cineva ma intreaba daca principiile din Aiki Budo -ul meu sunt luate din religie, raspund "nu". Principiile adevaratului  meu Budo lumineaza religiile si le conduc la desavarsire.

Sunt calm oricum si de oricate ori sunt atacat. Nu am nici un atasament fata de viata sau moarte. Las totul asa cum este in voia lui Dumnezeu. Fiti detasati de atasamentul fata de viata si moarte si pastrati o minte care lasa totul in seama Lui, nu numai cand sunteti atacat dar si viata de zi cu zi.

Adevaratul Budo este un produs al dragostei. Este rezultatul daruirii de dragoste tuturor fiintelor, si nu omorarea sau lupta reciproca. Dragostea este zeita pazitoare a tutror lucrurilor. Nimic nu poate exista fara ea. Aikido este intelegerea dragostei.

Nu-mi fac un tovaras din oameni. Atunci, pe cine fac tovaras, pe Dumnezeu? Aceasta lume nu merge bine deoarece oameni isi fac tovarasi unul pe altul, spunand si facand lucruri irationale, prostesti.

In aceasta lume fiintele bune si rele sunt toate o familie unita. Aikido lasa in afara orice atasament: Aikido nu eticheteaza chestiunile relative drept bune sau rele. Aikido mentine toate fiintele in crestere si dezvoltare constanta si serveste perfectionarii universului.

In Aikido controlam mintea adversarului inainte de a-l infrunta. Aceasta inseamna ca il absorbim in noi. Inaintam in viata cu aceasta atractie a spiritului nostru si incercam sa comunicam o intreaga viziune a lumii.

Ne rugam neincetat sa nu apara lupte. Din acest motiv interzicem competitiile in Aikido. Spiritul Aikido-ului este acela de a iubi, chiar si atacul impotriva noastra, si de reconciliere pasnica. In acest scop legam si unim adversarii cu puterea dragostei. Prin dragoste suntem capabili sa-i purificam pe ceilalti.

Intelegem Aikido mai intai ca Budo si apoi ca mod de a servi la constructia Familiei Mondiale. Aikido nu este pentru o singura tara sau pentru cineva anume in particular. Singurul scop al Aikido este de a executa lucrarea lui Dumnezeu.
 
Adevaratul Budo este protectia iubitoare a tuturor fiintelor printr-un spirit al reconcilerii. Reconcilierea inseamna sa permiti indeplinirea misiunii fiecaruia.

"Calea" inseamna sa fii unul cu Vointa lui Dumnezeu si sa practici acest lucru. Daca ne indepartam numai putin de aceasta, am pierdut Calea.

Putem spune ca Aikido este o cale de a indeparta raul cu sinceritatea “suflului” noastru in locul sabiei. Adica, sa transformi lumea rau intentionata in lumea Lumea Spiritului. Aceasta este misiunea Aikido.

Cei rau intentionati vor fi infranti si Spiritul se va ridica in victorie. Atunci Aikido va purta fructul in aceasta lume.

Fara Budo o natiune cade in ruina, deoarece Budo este viata protectiei iubitoare si este sursa activitatilor de stiinta. 

Aceia care vor sa studieze Aikido trebuie sa-si deschida mintile, sa asculte sinceritatea  lui Dumnezeu prin Aiki si sa o practice. Trebuie sa intelegeti marea capacitate a Aiki, sa o practicati si sa o imbunatatiti fara nici o piedica.  Incepeti cultivarea spiritului vostru plini de bucurie.

Vreau ca oamenii sa asculte atent ceea ce transmite Aikido. Aikido nu este pentru corectarea sau dirijarea altora, ci pentru corectarea propriei noastre minti. Acesta este Aikido. Aceasta este misiunea Aikido-ului si  trebuie sa fie si misiunea voastra "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu