joi, 19 mai 2011

Poiana Brasov, 13-15 mai 2011

Peste 70 de participanti din Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu-Valcea si Arad, 4 instructori din Bucuresti, 8 ore de practica. Acestea ar fi cifrele seci ale unui seminar de exceptie, atat prin paleta tehnicilor demonstrate si practicate, cat si prin entuziasmul practicantilor.

Conform programului, stagiul a debutat vineri seara, prin doua practici conduse de Nicolae Mitu sensei, respectiv de Mihaita Deleanu sensei. Sambata am avut doua calupuri a cate doua practici, conduse de cei doi maestri mentionati mai sus, precum si de Sorin Despa sensei si de subsemnatul. Duminica, ultima zi, a cuprins inca doua ore de practica, conduse de Sorin Despa sensei si de mine.

A fost foarte interesant sa remarc linia tehnica comuna a tuturor celor ce au instruit, precum si dedicatia fata de tehnicile maestrului Fujita Masatake, directorul tehnic al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai. Pot spune fara a gresi, ca mai mult de 60 % din ceea ce s-a practicat, a purtat amprenta inconfundabila a acestui mare om si maestru.

Multe forme de kokyu nage (sau de tehnici "no name" cum spunea Fujita sensei) alaturi de tehnici clasice - irimi nage, shiho nage, kaiten nage si altele - au facut ca timpul alocat practicilor sa treaca foarte repede. Mi-a placut foarte mult atmosfera din dojo, faptul ca practicantii munceau cu zambetul pe buze. Asta mi-a amintit de ceea ce spunea O Sensei Ueshiba Morihei referitor la faptul ca practica trebuie sa se desfasoare intr-o atmosfera voiasa. La Poiana Brasov acest lucru s-a intamplat.

Am avut onoarea de a fi vizitati de presedintele Federatiei Romane de Arte Martiale, Florentin Marinescu sensei, figura emblematica si as putea spune istorica a artelor martiale din Romania. O mica delegatie a instructorilor la stagiu a fost invitata la cina alaturi de maestrul Pham Txuan Tong, creatorul acestei arte martiale. Am avut surpriza placuta sa aflam de la maestrul Tong ca in Viet Nam, tara sa natala, exista o Academie de Arte Martiale unde Aikido este predat de prietenul lui Fujita sensei, maestrul Dang Tong Phong, 6 dan Aikido Aikikai. De asemenea maestrul Tong ne-a povestit de un stagiu la care a participat alaturi de Kisshomaru Ueshiba Doshu, la Roma. A fost o seara extrem de interesanta si onoranta pentru noi.

In ceea ce priveste locul de desfasurare a stagiului, asa cum stiti deja a fost Poiana Brasov. Nu cred ca are sens sa mai spun ceva despre aceasta minunata locatie decat ca Hotelul Caraiman la care ne-am cazat a fost o gazda perfecta, iar piscina si sauna de la Hotelul Piatra Mare aflate in imediata apropiere au fost mai mult decat grozave. Asta chiar mi-a adus aminte de stagiul pentru instructori care a avut loc la Targu Mures acum putin timp.

Sper ca in viitor sa putem repeta astfel de experiente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu