vineri, 3 aprilie 2009

KEIKO

Termenul KEIKO (în mod literar, să gândești în manieră antică) înseamnă să percepi calea, în mod direct și intuitiv. Ceea ce este imposibil pentru noi până când nu ne eliberăm de mintea competitivă și până când nu depășim ideea de a-i manipula pe alții. 
(Extras din William Gleason, "Fundamentele Spirituale ale Căii Armoniei")

In scolile traditionale japoneze de sabie, studentilor nu era permis sa se lupte cu nimeni din afara propriului dojo sau al scolii, pana cand nu primeau o diploma de competenta. Aceasta servea, in parte, la evitarea impresiei ca scoala ar fi de calitate inferioara, dar servea si la asigurarea ca progresele elevului nu ar fi fost impiedicate de presiuni externe sau de catre competitie.
Marile scopuri ale Aikido interzic aceasta practica si, pana si mentalitatea de competitie. O minte competitiva creeaza obstacole in procesul subtil al sintoniei. Competitia solicita reguli pentru a garanta siguranta practicantilor, si astfel distruge o realitate mai inalta bazata pe completa constientizare. Budo nu va putea deveni niciodata o forma de sport. Respectul potrivit include si constientizarea tutor posibilitatilor deschise adversarului vostru atunci cand voi atacati. Trebuie sa fiti relaxati insa in intregime constienti, abandonand rigiditatea fizica la fel ca si ideea de succes sau esec.
In practica Zen, baza absoluta a realitatii este perceputa ca “a lasa sa cada corpul si mintea”. Un calugar Zen se gasi in fata batranului maestru Joshu si spuse “ Daca nu am nimic in minte, ce trebuie sa fac?” Joshu raspunse : “ Arunc-o!”. Sa lasati sa “cada” atitudinea defensiva, sa relaxati umerii, este si un fapt mental. Este posibil sa aveti un corp flexibil si totusi, aflati in confruntare cu altii, sa va rigidizati sau sa reactionati irational. Sa lasati “sa cada” rezistenta mentala si fizica este unul si acelasi lucru, si asta nu se poate intampla daca nu avem o incredere profunda in noi insine.
Descoperirea treptata a unui nou gen de putere interioara face posibila descotorosirea de vechile mecanisme protectoare ale ego-ului. Capacitatea de a ramane calmi intr-o situatie amenintatoare cere tarie spirituala, lipsa ego-ului si impacarea cu propria natura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu