joi, 2 aprilie 2009

KI

Vă prezint o traducere a primelor două capitole din cartea maestrului Koichi Tohei, "Cartea Ki-ului", apărută în ediție franceză la editura Guy Tredaniel. Vă recomand cu multă căldură să achiziționați această carte. De asemenea, iată un link către un site interesant unde, printre altele, sunt prezentate câteva tehnici de dezvoltare a ki-ului:
 http://www.bodymindandmodem.com/KiEx/KiEx.html


1. CE ESTE Ki-ul?

A EXTINDE Ki-ul

Sa facem lista celor necesare vietii : hrana, adapost, haine, apa, aer. Nu am uitat nimic? Ba da, Ki-ul – ceva atat de fundamental pentru viata incat este uitat frecvent.
Un om merge catre mare, se apleaca si ia putina apa in mainile sale. “Este apa mea” afirma el. Intr-un oarecare sens are dreptate, bineinteles. Apa este, in mod temporar, a lui. Fie ca o lasa sa i se scurga printre degete pe nisip sau fie ca ea se evapora, se condenseaza si se integreaza intr-un nor si cade ca si ploaie, tot in ocean se va intoarce “apa sa”.
La fel se intampla si cu vietile noastre. Noi inconjuram o mica portiune din Ki-ul Universului cu corpul nostru si spunem : “Sunt eu”. Ki-ul care ne da viata este numai o mica parte din Ki-ul Universului exact la fel cum apa luata de omul nostru ii apartine oceanului.

Totusi, in mod diferit fata de noutatea care o reprezinta pentru trecator, faptul de a se apleca pentru a lua apa sarata, primirea fortei vitale este constanta si spontana. Ki-ul nostru personal, inseparabil de Ki-ul Universului, este in relatie constanta cu acesta. Este esenta vietii : un flux si un reflux reciproc intre Ki-ul nostru si cel al Universului. Cand fluxul este puternic si cand nu intalneste obstacole, suntem sanatosi; cand fluxul se intrerupe temporar, devenim inconstienti. Cand fluxul se opreste complet si ireversibil, murim.

Un paralelism strans poate fi stabilit cu o baterie de automobil. In acelasi fel in care o baterie ramane incarcata atunci cand masina circula frecvent, in acelasi mod Ki-ul consumat de noi in timpul activitatilor cotidiene este inlocuit de Ki-ul Universului. Lasarea unei masini abandonate pentru o lunga perioada de timp, are exact acelasi rezultat ca atunci cand nu ne dezvoltam Ki-ul – o baterie moarta.

In mod periodic, bineinteles, o baterie trebuie reincarcata. Acelasi lucru este valabil si pentru Ki-ul nostru personal. Aceasta reinnoire completa a Ki-ului are loc in timpul somnului profund, singurul moment in care cea mai mare parte a oamenilor sunt capabili sa se destinda cu adevarat. Ki-ul Universului este primit de creier in timpul perioadelor de relaxare profunda, cand semnalele undelor electrice emise in mod continuu de catre creier, devin regulate.

Este motivul pentru care, chiar si 9 sau chiar 10 ore de somn nelinistit sunt de putina utilitate pentru a ne simti odihniti, in timp ce 5 sau 6 ore sunt suficiente daca ele sunt linistite si fara probleme. Somnul este necesitatea fundamentala a vietii. Un om care are Ki-ul puternic, poate supravietui 10 sau 20 de zile fara hrana, dar 5 zile fara somn sunt suficiente pentru a-l omori. In japoneza, cuvantul pentru aceasta este kishi, moarte prin lipsa Ki-ului. In decursul istoriei, un mijloc probat pentru a infrange rezistenta unui prizonier, a constat in a-l forta sa stea treaz pentru perioade lungi de timp. Trei zile fara somn sunt suficiente de obicei pentru a smulge marturia criminalului cel mai inrait.

De 10 sau 15 ani, pastilele pentru dormit sunt in voga. Aceste tablete au ca si efect anestezierea creierului. In aceasta stare asemanatoare mortii, Ki-ul Universului nu poate aproviziona Ki-ul personal iar semnele familiare a utilizarii acestor pilule sunt : lipsa vitalitatii, depresia si, in final, o sanatate precara. Aceste efecte nu sunt, in mod evident, datorate unei oboseli corporale ; corpul drogat este in mod obisnuit ca si o carpa. Nu, acestea sunt semnele inexorabile ale unei insuficiente a Ki-ului proaspat.

Sa revenim la comparatia noastra cu o baterie : noul Ki curge in corpul vostru, in masura in care va dezvoltati propriul Ki. Cu cat va extindeti mai bine Ki-ul, cu atat mai eficace va deveni aceasta “clipa de reincarcare”, facandu-va capabili sa va recuperati puterea fizica si mentala, cu numai un scurt somn nocturn.

Daca vreti sa traiti veseli si vigurosi, trebuie mai intai sa invatati sa va dezvolati Ki-ul, al patrulea din cele patru principii fundamentale pentru a unifica spiritul si corpul.

REDUCETI INFINIT
Ce este Ki-ul Universului?

Priviti cerul. Soarele straluceste. In ce stare era inainte sa inceapa sa straluceasca? Daca ne intrebam asa despre toate lucrurile din Univers, intr-o spirala interminabila a intrebarilor, ne apropiem de conceptia a ceva care nu este nimic si, care totusi exista.

Ce erati inainte de nasterea voastra? Un fetus in uterul mamei. Dar inainte de asta? O uniune a spermei paterne cu un ovul matern, bineinteles. Dar inainte de asta? Parintii vostri nu aveau nici sperma, nici ovulul, inainte de a atinge pubertatea. Unde va gaseati voi atunci?

Omul, ca toate creaturile sau ca orice obiect, apare din “aproape nimic”, din substanta invizibila din care este format Universul. Este Ki-ul. Crestinii o numesc “Dumnezeu. Budistii o numesc “Buddha” iar aderentii Soka Gakkai o numesc “ohonzan”. Sunt numele date in diverse limbi si culturi diferite in aceeasi maniera in care spunem “te” in japoneza, la ceea ce in romana este denumit “mana”.

Universul absolut era la inceput unu. Doua forte au aparut si lumea relativa s-a nascut. Noi avem tendinta de a gandi ca lumea relativa, pe care o vedem si o auzim in jurul nostru, este singura, uitand de lumea absoluta care este in spatele ei. Cantitatea absoluta de Ki din Univers este constanta si este in permanenta circulatie. In invataturile budiste este spus : “ Nimic nu se naste, nimic nu este anihilat. Nimic nu este murdar, nimic nu este imaculat. Nimic nu creste. Nimic nu scade”.

In 1974 am condus un seminar de 6 saptamani in timpul sesiunii de vara a colegiului Fullerton, in California. Scoala a creeat un nou curs denumit “Dezvoltarea Ki-ului”. “Dezvoltarea Ki-ului” este o punte intre psihologie, care se preocupa exclusiv de spirit si educatia fizica, care se ocupa exclusiv de corp. In final, corpul si spiritul, sunt una – nu este nici o diferenta intre ele. Spiritul este corpul delimitat, corpul este spiritul nedelimitat. Esre lipsit de sens sa le consideram ca doua lucruri separate.

Am incercat in timpul mai multor ani sa introduc Unificarea Spiritului si a Corpului in mediul academic. Nici un colegiu din Japonia nu m-a ascultat. Dar in SUA, Universitatea din Hawaii si colegiul Lewis and Clark, mi-au acordat atentie iar colegiul Fullerton a mers pana la a infiinta un nou curs. Mai mult de 300 de persoane au participat la primul meu seminar – doctori, juristi, profesori si studenti. Doctorii Gunther si George Bread de la departamentul de psihologie al Universitatii Dakota de Sud si doctorul si doamna Melvin, de la departamentul de fizica, respectiv de muzica al Universitatii din Pennsylvania, au participat si ei. In asistenta erau si dr. Steve Simon (filosofie) si dr. Lau San Tsai (psihologie) de la colegiul Fullerton. Dr. Tsai crestea impreuna un caine, o pisica si un soarece, iar experimentul a facut obiectul unui articol in Life Magazine. Comenta in mod ironic incapacitatea fiintelor umane de a trai impreuna, pe cand cainii si pisicile o pot face. A fost propus pentru premiul Nobel.

Conduceam cursurile de dezvoltare a Ki-ului si clasele de Aikido in marele gimnaziu al scolii, si in toate zilele, la orele pranzului, organizam reuniuni pentru a raspunde la intrebari, desi in mod evident nu am incercat niciodata sa tin lectii profesorilor universitari. Intr-o zi dr Melvin a intrebat : “Sunetul si lumina pot fi exprimate matematic. Este posibil sa facem acelasi lucru cu Ki-ul? A facut cineva asta?”

Am stiut din tinuta intrebarii sale ca el gandea Ki-ul in termeni de vibratii per secunda si ca natura sa fundamentala ii scapase. Am decis astfel, sa ii explic in singurii termeni matematici posibili : “Da” am spus, “este posibil”. “Intradevar, cineva a dat deja o explicatie matematica Ki-ului”.

“Oh” a spus dr Melvin, “cine deci?”
“Eu” am raspuns surazand. Toata lumea a ras.

Profesorul a continuat, serios : “Puteti deci, sa dati o explicatie matematica Ki-ului?”

“Bineinteles. Entitatea fundamentala in matematici este cifra 1, nu-i asa?”

Dr Melvin incuviinta.

“Universul este unul. Omul este unul. O piatra este una. Toate acestea pot fi reprezentate prin cifra 1.” Am ridicat un deget. “Acesta este unul. Daca il reduc la jumatate, ceea ce va ramane va fi tot unul. Daca il reduc la jumatate in mod infinit, va deveni vreodata zero?”

“Nu” spuse profesorul.

“Nu devine zero”. “Daca este unul, jumatate exista intotdeauna. Ki-ul este multimea infinita a acestor particule infinit de mici”.

Toata lumea a aplaudat. Nu era ceea ce se astepta dr Melvin, insa era in mod cert o explicatie matematica.

Este subiectul unui pasaj foarte dificil dintr-un vechi text budist, Hanya Shingyo. Exprimata in cuvinte, ideea este foarte greu de sesizat, insa exprimata in aceasta forma matematica, poate fi inteleasa si de un copil.

Dna Melvin, profesoara de muzica, dotata cu o buna intuitie, a fost satisfacuta. Sotul sau insa, era perplex : “Este foarte dificil” a comentat el, “sa calculezi o multime infinita”. Toata lumea a suras.

UTILIZAREA POZITIVA A SPIRITULUI

Ki-ul este unitatea fundamentala a Universului. Este multimea infinita a particulelor infinit de mici. Fiecare lucru este in ultima instanta compus din Ki. Daca urmati acest concept pana in profunzimea constiintei umane, veti intelege spiritul universal care guverneaza intreaga creatie, iubind si protejand viata. Intelegerea spiritului universal este fundamentala pentru a dobandi un spirit de pace si uniune cu natura.

Astazi, regnul uman, in abandonul sau de la principii si de la conceptele lumii relative, este pe care sa esueze. Singura sa speranta este aceea de a reusi sa perceapa lumea absoluta care este in spatele lumii relative, pentru a intelege principiul Ki-ului.

Totul are ca si origine, Ki-ul Universului. Interactiunea a doua forte opuse a creeat lumea relativa in care noi traim. Aceste forte sunt denumite Yin si Yang, in Extremul Orient, pozitiv si negativ in Occident. Edison a spus ca Universul este facut din electricitate. El vorbea de ceea ce este baza electricitatii care ne aprovizioneaza instalatiile casnice – Ki-ul Universului. In acelasi fel in care nimic nu poate proveni din nimic, este fals sa spunem ca electricitatea este “produsa” de generatoare. Aceasta putere exista tot timpul. Noi ii spunem “electricitate” cand este captata de un grup generator, sub o forma pe care noi o putem percepe cu cele cinci simturi.

Electricitatea este compusa din forta negativa si din forta pozitiva. La fel este si Ki-ul personal. Ki-ul Universului este un tot, fara parti componente. Ki-ul capata, prin intermediul creierului uman insa, fie un caracter pozitiv fie un caracter negativ. Partea expusa la lumina a unui zid este stralucitoare; cealalta parte este intunecata. Cele doua parti, bineinteles, constituie zidul “real”. Nici nu se poate pune problema ca o parte a zidului este mai autentica decat cealalta.

Este corect sa spunem ca Dumnezeu este sinonim cu iubirea. Este justificabil sa spunem ca Universul este fara mila. Totul depinde de punctul vostru de vedere. Daca vreti sa traiti o viata placuta, viguroasa si sanatoasa, trebuie sa priviti partea luminoasa. Daca sunteti atrasi de tristete si suferinta, priviti partea intunecata. Daca vreti sa mergeti in sud, atunci mergeti in sud. Nu veti ajunge acolo continuand sa mergeti catre nord. Va puteti petrece viata plangand sau surazand. Este la indemana voastra. Daca vreti sa priviti partea pozitiva a lucrurilor, trebuie sa credeti ca, calea Universului este o cale a iubirii. Trebuie sa va utilizati spiritul in mod pozitiv si sa va dezvoltati Ki-ul. Daca, pe de alta parte, vreti sa priviti partea intunecata a vietii, calea este in fata voastra : credeti ca sursa vietii este fara mila, utilizati-va spiritul in mod negativ, lamentati-va si creati obstacole Ki-ului.

Daca vreti sa va intariti Ki-ul, puterea si rezistenta fizica si sa reusiti in intreprinderile vietii voastre, trebuie sa va fortati sa deveniti una cu Ki-ul Universului.

O incarcatura de Ki proaspat intra in corpul vostru atunci cand va cresteti Ki-ul. Este necesar insa, sa va folositi spiritul intr-un sens pozitiv si sa va extindeti Ki-ul.

Este esential sa coordonati spiritul si corpul pentru a deveni una cu Ki-ul Universului. Unificarea spiritului si a corpului este fundamentul unui edificiu, radacina unui arbore. Un zgarie-nori poate fi construit numai pe fundatii ferme. Un stejar inalt cu ramuri multe, nu este decat o idee poetica daca nu are si radacini puternice. Omul modern esueaza, pentru ca incearca sa produca flori inainte ca radacinile sa se fi dezvoltat. Daca vreti sa traiti o viata viguroasa, trebuie mai intai sa va fortati sa va unificati spiritul si corpul.

2. CELE PATRU PRINCIPII FUNDAMENTALE PENTRU A REUNI SPIRITUL SI CORPUL

Majoritatea oamenilor, fara a examina prea mult subiectul, considera iceberg-ul ca fiind bucatica de gheata care pluteste pe suprafata oceanului. Pentru ca nu pot vedea, ei uita de cele 85% care se gasesc dedesubt. In acelasi fel, multi oameni masoara puterea unui om dupa forta sa fizica. Pentru ca ei n-o pot vedea, uita de puterea imens mai mare a spiritului.

Insa, la fel cum un iceberg este constituit din elemente vizibile si invizibile, adevarata putere a omului este aceea a spiritului si a corpului. Numai atunci cand ne unificam spiritul si corpul, putem sa ne folosim adevarata putere, puterea Ki-ului.

O veche poveste japoneza vorbeste despre o batrana slaba a carei casa a luat foc. Cum focul se extindea, ea a luat un cufar enorm continand tot ce avea familia mai pretios si l-a dus afara din casa. Dupa ce focul a fost stins a incercat sa duca cufarul inapoi in casa, insa nu l-a putut misca. Aproape toata lumea a auzit vorbindu-se despre astfel de lucruri. In timpul incendiului, batrana era capabila sa isi coordoneze spiritul si corpul si sa isi utilizeze adevarata putere. Dupa pericol insa, coordonarea dintre spirit si corp a disparut, si slabiciunea varstei inaintate a reaparut.

Chiar daca beau apa impura, soldatii de pe front nu au nici o problema digestiva. Mai mult decat o data, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe campurile de batalie din China, am mancat orez, care fusese spalat in apa raului, fara nici un fel de probleme intestinale.

Daca oamenii fac lucruri asemanatoare in circumstante normale, devin foarte repede bolnavi.

Alergatorii de maraton, cand se apropie de linia de final, sunt aproape de unificarea spiritului si a corpului, pentru ca ei isi dezvolta Ki-ul. Odata ce cursa este terminata, insa, inceteaza sa isi mai dezvolte Ki-ul. Spiritul si corpul se separa atat de complet, incat deseori nici nu se mai pot tine pe picioare.

Toata lumea recunoaste diferenta enorma care este intre separatia spiritului si a corpului si coordonarea spiritului si a corpului. Pentru ce atat de putini oameni le unifica? Pentru ca, desi considera asta ca impresionant sau important, ei gandesc ca unificarea spiritului si a corpului este peste capacitatile lor. Spiritul nu are culoare sau forma si nici limite. Corpul este substantial si finit. Sa unifici lucruri atat de diferite pare imposibil, in special in viata cotidiana. Angoase si probleme se ivesc din toate partile pentru a impiedica atingerea acestui scop. “Buddha si Isus au fost capabili sa o faca” spune persoana obisnuita, “eu nu”.

Unificarea spiritului si a corpului, insa, nu este deloc dificila. Ea pare astfel deoarece oamenii se gandesc la spirit si la corp in termeni complet diferiti. Ambele insa, au ca si origine, Ki-ul Universului si sunt in definitiv una si aceeasi. De ce ar fi atat de greu sa unificam ceea ce in mod fundamental este acelasi lucru?

CALMAREA SPIRITULUI

Un corp apos in starea sa naturala este fara ondulatii. Puneti un pic de apa intr-un recipient stabil si ea va ramane calma. Daca va ganditi la maree si la furtuni, veti avea ideea nebuna ca starea normala a apei este ondulatorie si atunci puneti mana inauntru pentru a o linisti, ceea ce trebuie se intampla. Apa devine agitata, exact opusul a ceea ce doriti.

Ce este spiritul? Creierul emite constant vibratii electromagnetice – noi le spunem in mod uzual “unde ale creierului”. Aceste unde sunt emise atat timp cat creierul este viu. Daca plecati de la premiza ca spiritul vostru este agitat, undele nu pot deveni regulate si va veti stradui in zadar sa le calmati. Ordinul dat creierului de a se calma, produce propriile sale unde. Daca va ganditi ca sunteti complet calm, acest gand creeaza unde, de asemenea. Nu va puteti unifica spiritul si corpul – devenind una cu Ki-ul Universului – daca deranjati continuu undele creierului vostru cu ganduri.

Trebuie mai intai sa ganditi ca starea fundamentala a spiritului este calmul. Ganditi-va la o unda. Calmati-o pe jumatate. Continuati indefinit acest proces si unda va deveni indefinit de calma. Insa nu va deveni zero. Ki-ul Universului rezida in infinit, neatingand niciodata zero. Daca opriti miscarea undei la zero, ea isi pierde dinamismul. Ea devine zero. Este calmul mortii. Calmul viu este infinit dinamic si contine o putere infinita. Calmul mortii este fara forta vitala si nu contine putere. Ele sunt in intregime diferite. Trebuie sa va pastrati spiritul pe calea micului infinit. Este calmul. Este unificarea spiritului si a corpului,

De vorbit, insa, este usor. Ceea ce conteaza, este cum sa facem. Epoca moderna nu se mai preteaza practicii zazen in munti, timp de 10 sau 20 de ani. Disciplina spiritului si corpului care nu poate fi aplicata in viata voastra cotidiana, este inutila. Printr-o viata de experiente si antrenamente metafizice, am reusit sa stabilesc patru principii fundamentale, care, o simt, trebuie sa il faca pe oricine capabil sa isi unifice spiritul si corpul in viata cotidiana."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu