joi, 15 iulie 2010

Get a new wife!

de Dave Lowry
(Traducere de Cătălin Obreja)

Într-o după-amiază stăteam de vorbă cu un SENSEI de KARATE iar la un moment dat a fost abordat de un individ care venise să privească antrenamentul din acea zi. Omul era interesat de KARATE dar se întreba dacă antrenamentele vor fi o problemă pentru el. Pentru că era alergător de maraton, a explicat el, și petrecea câteva ore pe săptămână alergând și călătorind spre competiții. Oare practica de KARATE s-ar suprapune cu această activitate?
Preluare de pe www.koryu.com
Cu o alta ocazie, o cunostiinta de-a mea s-a exprimat ca ar vrea sa inceapa studiul  aikido. Dar ca un profesor platit sub nivelul mediu, nu era sigur ca-si putea permite taxa de club de 30$ pe luna, ceruta de dojo-ul la care dorea sa adere. O completare pertinenta ar fi ca aceasta cunostiinta era un fumator avid ce cheltuia cu usurinta mai mult de 30 $ lunar cu acest obicei.

Cand intalnesc acest tip de oameni imi aduc aminte mereu de un soimar despre care am auzit candva. Vanatul cu soimi este arta de a creste si antrena acvile, soimii, chiar si vulturii in scopul vanatorii. Este o arta foarte veche, ce necesita un studiu deosebit al vietii si comportamentului acestor pasari. Necesita de asemenea o rabdare nemaiantalnita pentru a imblanzi si a se acomoda cu natura lor puternica. Mesterii soimari petrec de obicei cateva ore pe zi cu pasarile lor. Soimarul despre care va povestesc a intalnit un om ce spunea ca vrea sa inceapa studiul acestei arte dar ii era teama ca sotia nu va fi impacata cu ideea ca aceast vanator inspaimantator va fi o prezenta obisnuita a curtii lor. Cum sa procedeze? Replica soimarului : "Ia-ti o noua sotie".

Presupun ca este reprezentativ pentru civilizatia moderna ca, sa-l parafrazez pe Churchill, multi oameni vor sa obtina multe cheltuind foarte putin. Avem parinti ce doresc sa aiba copii perfecti cand urmaresc in paralel cariere ce nu le permit sa-si vada plozii mai mult de cateva minute pe zi. Avem oameni singuri ce vor sa aiba relatii de lunga durata, serioase, ce cred ca pot face asta printr-un anunt scris intr-o maniera ostentativa si plina de istetime intr-un ziar. Si mai la obiect avem indivizi ce se cred budoka si se asteapta sa culeaga roadele cailor Martiale fara un real sacrificiu. Toti cei mai de sus vor cadea prada dezamagirii.

Adevarul este pentru a creste copii buni este nevoie de o implicare enorma si sacrificii. Relatiile sanatoase si pline de iubire nu pot fi fondate pe anunturi spontane. Este nevoie de timp si compromisuri pentru ca aceste relatii sa atinga maturitatea. Pentru a face din budo un fel de viata este nevoie de exact aceleasi lucruri. Cei ce bantuie la intrarea acestor drumuri si cred ca se pot aventura fara sacrificii se pacalesc singuri.

Sfatul soimarului de a lua o noua sotie suna dur. Nu a fost, presupunem, in totalitate serios. Dar punctul lui de vedere a fost acela ca o disciplina dificila ca vanatul cu soimi cere o dedicatie oarecum iesita din comun. Este posibil ca cel ce l-a intrebat sa nu fi fost nevoit sa renunte la sotie pentru a devenit soimar. Dar daca dorea sa se ocupe de o astfel de arta ar fi trebuit sa fie dispus pentru niste schimbari semnificative in viata. Acest lucru se datoreazã faptului cã, spre deosebire de opiniile populare ºi-a exprimat frecvent, nu toate activitatile care sunt disponibile pentru noi sunt la fel. Pentru multi instructori de arte martiale si promotori in domeniu a fost convenabil sa prezinte budo ca fiind un hobby ce poate fi privit cu aceeasi consideratie ca si bowling-ul sau jocul de bridge. Acesti oameni sugereaza ca putem merge la dojo-ul din cartier cateva seri pe saptamana pentru un "antrenament" scurt si apoi sa uitam de budo odata iesiti din dojo. Din aceasta perspectiva artele martiale sunt vazute ca activitati similare cu cele de la cluburile de sanatate sau fitness. Cu toate astea Budo nu este similar cu lectiile de aerobic sau haltere. Telurile urmate in dojo sunt complet diferite de cele din centrele de sanatate sau fitness.

Budo -- greu de descris complet deoarece nu exista nimic analog in Vest-- reprezinta discipline cu mai multe fatete. Ele presupun un efort fizic extrem de riguros si exigent, grija si interes pentru vechile si adesea straine valori culturale si o acceptare a unui mod de predare si transmitere a cunostiintelor complet diferita de cel cu care suntem obisnuiti. Simpla invatare a deplasarii pe podea in genunchi, un exercitiu standard in aikido, necesita ani de studiu pentru a fi executata corect si fara prea mult disconfort. Conceptele celor mai inalte nivele de budo necesita o cheltuiala serioasa de timp si energie.Nici un individ cu  mai putin de zece ani de antrenament constant nu poate spera sa inteleaga macar bazele unor asemenea concepte. Pe de alta parte,din moment ce budo nu sunt native pentru noi, cei calificati sa le predea la cele mai inalte nivele sunt putini de destul de departe. Calatoriile in diferite orase sau in Japonia reprezinta un lucru obligatoriu pentru orice budoka intr-un anume stagiu al pregatirii lor.

Un budoka trebuie sa tina cont de toti acesti factori. Budo nu reprezinta o modalitate banala de petrecere a timpului liber. Cei ce urmeaza aceasta cale nu pot fi indivizi obisnuiti. Prin urmare, acelui alergator de maraton ce se intreba daca karate-ul ii va afecta alergatul, i-as spune, da, il va afecta. Esta natura unui budo, karate si oricare altul. Si daca nu puteti acorda artelor martiale atentia si timpul pe care le merita, timpul si atentia pentru a le transforma intr-o parte importanta a vietii voastre, atunci si voi si budo-ul veti fi mai castigati daca va lasati pagubasi. Colegului ce cheltuia bani pe tigari fara nici o problema dar ezita sa faca o investitie similara in antrenamentele de aikido, nu-mi pot imagina, sincer, ce sa-i spun. Cineva cu asemenea sistem de prioritati este sortit, ma tem, sa creada ca pretul unei vieti budo este mult prea mare pentru el , indiferent de pret.

Un comentariu: