luni, 19 iulie 2010

Faima lui O Sensei se răspândește - Kazuhiko Ikeda

de Kazuhiko Ikeda
(Tradus în limba engleză de Stanley A. Pranin și Katsuaki Terasawa;
Tradus în limba română de Cătălin Obreja)


UESHIBA simțea o mare atracție pentru ONISABURO DEGUCHI. Spera să scape cu ajutorul lui DEGUCHI de spiritul rău al lui SOKAKU TAKEDA. Prin urmare și-a vândut toate bunurile din TANABE, incluzând casa și pământul, apoi împreună cu soția sa HATSU s-au mutat la AYABE. 
A construit o casă la marginea orașului HONGU și a rămas zilnic în legatură cu DEGUCHI la sediul central al OMOTO. La vremea aceea UESHIBA era puternic atras de personalitatea lui DEGUCHI căruia îi purta un profund respect, considerându-l un ghid spiritual. UESHIBA a devenit credincios devotat. Cu toate acestea, UESHIBA nu a devenit membru al sectei OMOTO. În particular el nu s-a identificat cu persoanele care îl frecventau pe DEGUCHI.
http://www.aikidojournal.com/article?articleID=547
Un post numit OKOMORI era practicat în subsolul sediului central OMOTO. Pentru început se ținea post timp de trei zile, apoi timp de o săptămână și apoi încă 10 zile. ONISABURO practica împreună cu discipolii săi. Toți ședeau în liniște în poziția lotus și beau doar apă, fără să mănânce. Nu stăteau în această poziție încontinuu, ci aveau posibilitatea să se întindă pe podea pentru perioade de odihnă. 

Într-una dintre aceste perioade de odihnă, în timp ce stătea lângă UESHIBA, ONISABURO a făcut următoarea remarcă: 

– UESHIBA, te percep ca pe KONGOSAN, cel care-l păzește pe BUDDHA.

– SENSEI, KONGOSAN este zeul puterii, nu-i așa?
– Da, al puterii! i-a răspuns ONISABURO. 

Aceste cuvite i-au atins inima lui UESHIBA. "Arta marțiala a justei puteri". 

– SENSEI, te rog aruncă o privire asupra artei marțiale pe care o practic.

După ce postul a luat sfârșit, UESHIBA a adunat practicanții de arte marțiale împreună cu oamenii puternici din AYABE și i-a dus în sala mare din sediul central OMOTO pentru a demonstra DAITO RYU.

În acea vreme mulți practicanți de arte marțiale și-au încercat puterile împotriva lui UESHIBA, dar nici unul nu a reușit să-l învingă. Rând pe rând cedau în fața unei tehnici articulare DAITO RYU. În KYOTO și OSAKA s-a răspândit cu repeziciune vestea că un lupltător puternic putea fi găsit la centrul OMOTO. A fost provocat în nenumărate rânduri dar, bineînțeles, nimeni nu l-a putut învinge.

– Ești prea puternic. Ceva îmi spune că te vor aștepta probleme serioase. Pentru a le evita trebuie să faci ce-ți spun.

ONISABURO i-a spus lui UESHIBA că asta face parte din antrenamentul lui și l-a numit GEZA (exercițiu de umilință). UESHIBA s-a dedicat acestui antrenament, devenind cel care avea grijă de încălțămintea de la centrul OMOTO. Într-o zi un om imens, cântărind aproximativ 120 kg și purtând un BOKKEN subțire, a apărut la sediul OMOTO.

– Este un anume UESHIBA pe aici ? s-a interesat el.

– Vă rog intrați, domnule.

După ce a avut grijă de pantofii uriașului, l-a condus în camera de oaspeți. Apoi, după ce și-a spălat mâinile, s-a prezentat. 

– Eu sunt UESHIBA.

Dându-și seama că este același cu cel care i-a luat pantofii la intrare, a exclamat:

– Glumești! Tu ești Ueshiba!? Mă întrebam ce fel de om ar putea fi. Dar până la urmă ești doar cel care are grijă de pantofii vizitatorilor. Mă rog, îți voi da o lecție oricum.

Omul masiv l-a condus pe UESHIBA în sala mare. UESHIBA a rămas cu mâinile goale în fața acestui om masiv care purta o sabie de lemn. Stătea cu genunchii la vedere, ca un servitor de rând.

– La naiba! s-a răstit omul și a lovit spre UESHIBA. 

UESHIBA a eschivat atacul cu iscusință. Omul s-a dezechilibrat înainte. În următorul moment încheietura i-a fost răsucită în lateral, trimițându-l într-o spirală spre peretele din spate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu