marți, 19 ianuarie 2010

Termeni și expresii din Aikido

Mulțumiri lui Dan, creatorul acestui dicționar de expresii (http://phantoms.ro/). Deși o parte din termeni se repetă și în altă postare, veți găsi aici câteva expresii interesante.


ABUNAI = Periculos.
AGATSU = '’Victorie asupra sinelui'.
AI = Iubire, Armonie sau Uniune.
AI HANMI = Cel care ataca si cel care se apara au acelasi picior in fata. (Vezi GYAKU HANMI).
AI UCHI = Ucidere reciproca.
AIKI = Armonizarea din punct de vedere fizic si mental cu atacatorul.
AIKI BUDO = Numele dat artei de O-Sensei intre sfarsitul anilor 1930 si inceputul anilor 1940.
AIKI JO = Baston folosit in Aikido (aprox. 1,25 m lungime). Exista multe stiluri de jo, dar AIKI JO se refera la stilul lui O-Sensei.
AIKI JUJUTSU = Termen folosit ocazional pentru forma de jujutsu predata de O-Sensei in anii 1920 si la inceputul anilor 1930. Astazi se intelege ca fiind tehnicile Aiki realizate intr-o maniera dura de tip jujutsu, folosit in contrast cu tehnicile mai usoare, circulare din Aikido.
AIKI KEN = Sabie folosita in Aikido, influentata de sabia din KASHIMA SHINTO RYU. Exista multe stiluri de sabie, dar AIKI KEN se refera la stilul lui O-Sensei.
AIKI NO IE = 'Casa Aiki'.
AIKI NO KURAI = Se refera la cea mai inalta constientizare a aiki, in care viata unei persoane devine o oglinda limpede fara distorsiuni si devine nu numai una cu partenerul de antrenament, ci si cu legile naturii.
AIKI O KAMI = 'Marele Spirit al Aiki'.
AIKI TAISO = Exercitii Aiki; se refera la diferite momente si exercitii de armonizare inaintea antrenarii in tehnici; gandite pentru a preda principiile Aiki.
AIKIDO DE CHIKARA WO NUKERU DESU = KUDEN al lui O-Sensei referitor la modul in care trebuie sa elimini sau sa uiti de forta atunci cand practici Aikido.
AIKIDO GA AGERU DESU = De asemenea 'AIKIDO GA AGERU KOTO DESU' insemnand 'Aikido inseamna a da' sau 'Aikido este daruire'.
AIKIDO GA GORITEKI DESU = KUDEN al lui O-Sensei insemnand "Aikido este rational". Aceasta se refera la faptul ca tehnicile Aikido pot fi explicate rational fara a recurge la mijloace ezoterice.
AIKIDO GA INORI BUDO = KUDEN al lui O-Sensei insemnand “Aikido (Budo) este rugaciune in miscare”.
AIKIDO GA KAKUDO DESU = KUDEN al lui O-Sensei insemnand “Aikido este despre unghiuri“. Intotdeauna trebuie sa ai grija la unghiurile corecte in Aikido.
AIKIDO GA KANNAGARA NO MICHI DESU = KUDEN al lui O-Sensei tradus aproximativ ca “Aikido este Calea Zeilor“.
AIKIDO NI SUNDE IMASU = KUDEN al lui O-Sensei insemnandca trebuie sa “Traiesti Aikido”. Persoana trebuie sa reflecte in viata ceea ce se practica in Aikido.
AIKIDO SHINBUN = Ziar de Aikido. Un newsletter lunar publicat in japoneza de AIKIKAI HOMBU DOJO din aprilie 1959. De obicei contine evenimente directe si rezultate ale promovarilor dan.
AIKIKAI = Asociatia de Aikido.
AITE = Partener, oponent.
AITE NO KI WO YOBIDASU = De asemenea 'AITE NO KI WO DASU', insemnand “a chema ki-ul oponentului”. Este cazul in care se initiaza o miscare cu scopul de a conduce spiritul atacatorului, ca si de a atrage un atac real, pentru a folosi acest atac pentru o tehnica defensiva. Un bun exemplu se gaseste in studiul katate dori tainohenko kinonagare.
AMENOMINAKANUSHI OMIKAMI = A deveni un singur corp cu Marele Univers.
ARIGATO = Multumesc.
ASHI = Picior.
ASHI SABAKI = Miscari de picioare.
ATAMA = Cap.
ATAMA NO MAWE KARA = KUDEN al lui O-Sensei care se refera la miscarea in HASSO GAESHI USHIRO UCHI unde lovitura finala incepe de deasupra si pe centrul capului.
ATAMA WO IRENAI = Se refera la o metoda de executare a MOROTE DORI KOSHI NAGE. Tradus aproximativ ca “Nu poti sa treci cu capul”.
ATAMA WO IRERU = Se refera la o metoda de executare a MOROTE DORI KOSHI NAGE. Tradus aproximativ ca “Poti sa treci cu capul".
ATARASHII = Nou.
ATARASHII HENKA = Variatie noua.
ATEMI = Lovitura. Folosita pentru a distrage sau dezechilibra atacatorul in timpul executarii unei tehnici.
AWASE = Miscare de armonizare; de la verbul awaseru: a armoniza. Folosit frecvent in Aikido pentru a evoca notiunea de armonie cu miscarea partenerului. Nage (cel care se apara) incearca sa se armonizeze atat fizic (prin “acceptarea” unui atac), cat si mental (prin dezvoltarea unei minti golite in care nu sunt concepute nici un fel de pre-conceptii ale unui atac) cu uke (atacatorul). Atunci cand se ajunge la awase, distinctia dintre uke si nage devine vaga, caci ambii se misca precum o singura entitate.
AYAGAESHI = Pas ca in practica YOKOMEN UCHI. Din MIGI HANMI, piciorul stang (piciorul din spate) paseste inainte in timp ce piciorul drept (piciorul din dreapta) paseste inapoi. HANMI se schimba din MIGI in HIDARI in timp ce se iese din linia atacului.
AYUMI = (1) Mers; (2) Progres, derulare.
AYUMI ASHI = Mers obisnuit normal, in care picioarele se misca inainte alternative.
BOKKEN = Sabie de lemn, facuta de obicei din lemn de stejar. Folosita ca sabie de antrenament.
BU = Martial
BUDO = Calea Martiala; Arta Martiala. Modul de viata prin aplicarea principiilor artelor martiale.
BUDOKA = Practicant de arta martiala; Artist Martial; elev BUDO.
BUJUTSU = Toate metodele de lupta ale lui BUSHI (Razboinic), sau ale SAMURAIULUI.
BUKI = Arma; brate; ordonanta.
BUKI WAZA = Tehnici de lupta cu arme in Aikido care se refera la tehnicile executate cu AIKI JO si AIKI KEN.
BUSHI = 'Razboinic' (BU - Razboi / Martial, SHI - persoana). BUSHI trebuie folosit atunci cand se vorbeste despre Razboinic in termeni generali, cu un sens indirect de nobilitate.
BUSHIDO = Codul de comportament feudal-militar japonez. 'Calea Razboinicului' (BUSHI - Razboinic, DO - Calea), sau a SAMURAIULUI.
CHIKAI MAAI = 'Distanta apropiata' sau 'distanta mica'. In studiul Ken, se refera la Kamae in care sabiile lui Uketachi si Uchitachi pot sa se incruciseze aproximativ la mijloc sub varf (jumatatea lungimii sabiei).
CHIKARA DE MOTSU = 'Iau cu putere'. Al 4-lea dintre exercitiile de baza SUWARI WAZA RYOTEDORI KOKYU HO.
CHIKARA GA ZERO DESU = KUDEN al lui O-Sensei care semnifica 'Puterea este zero'.
CHINKON KISHIN = 'Intoarcerea la divin'; 'calmeaza sufletul, intoarce-te la Dumnezeu'; 'Intoarce-te la divin prin liniste spirituala'. Conceptul in care fiintele umane vin din divin, au o misiune de indeplinit pe pamant, apoi in final se intorc la divin. Pentru O-Sensei se reerea la cladirea unei punti intre rai si pamant. De asemenea, 'spirit purificat', sau HIKARI NO KOKORO.
CHOKU = Direct; imediat.
CHOKUSEN NO IRIMI = Intrare directa - tehnica irimi in care se intra direct in spatele partenerului.
CHOKUSETSU = Direct; imediat.
CHOKUSETSU = Direct; intermediar.
CHOTTO MATTE KUDASAI = 'Va rog sa asteptati un moment...'
CHUDAN KAMAE = Garda de mijloc; se refera la pozitia in care sabia este tinuta intinsa in exterior din centru si aproape paralel cu solul.
DACHI = Garda, postura.
DAI = Mare;De baza. Se refera la forma de baza a unei tehnici, de exemplu DAI IKKYO.
DAIHYO = Reprezentant.
DAIJOBU = Sigur, in regula, 'OK'.
DAIRI = Reprezentant de varf sau cu experienta.
DAITO-RYU JUJUTSU = Inainte, DAITO-RYU AIKIJUJUTSU. Arta martiala veche facuta cunoscuta de Maestrul Sokaku Takeda pana in 1943. Morihei Ueshiba a primit certificatul de instructor in 1922.
DAME = Gresit, rau, incorect.
DAN = 'Grad' sau 'rang'. Incepand cu primul grad de centura neagra (SHODAN). Introdus pentru prima oare de Jigoro Kano, Fondatorul JUDO-ului modern.
DAN KAI TEKI NI = Literal 'grad - timp - in momentul in care', deci traducerea corecta este 'atunci cand practice pas cu pas'.
DANTAI = Organizatie; asociatie.
DO = Calea. In Japonia, orice arta practicata pentru dezvoltarea atat a tehnicii cat si a maturitatii spirituale este considerata DO.
DOGI = Uniforma de antrenament. De asemenea GI sau KEIKOGI.
DOJO = Sala de antrenament - 'Locu iluminarii' sau 'Locul Caii'.
DOJO CHO = Director al DOJO-ului.
DOKA = Cantece sau poeme.
DOKI = A elibera.
DOMO ARIGATO GOZAIMASU = 'Va multumesc foarte mult'. Spus de obicei partenerului dupa terminarea antrenamentului. De asemenea la sfarsitul fiecarei clase de Aikido atunci cand il salutati pe Sensei.
DOSHU = Conducator al Caii. Termen care desemneaza conducatorul unei scoli sau a unui grup. In Aikido primul DOSHU a fost O-Sensei. Al doilea DOSHU a fost fiul Fondatorului - Kisshomaru Ueshiba. In present, nepotul Fondatorului Moriteru Ueshiba este cel de-al treilea DOSHU.
DOZO = Va rog; cu placere. Uneori dupa ce sensei a terminat demonstrarea tehnicii si doreste sa arate ca studentii trebuie sa inceapa antrenamentul, sunt folosite cuvintele 'hai, dozo'.
DOZO YOROSHUKU = 'Imi pare bine sa va cunosc.'
ENBUKAI = Demonstratie publica.
ENTEN JIZAI = Libertatea miscarii.
ERI = Gat; guler; rever.
ERI DORI = Prindere de guler sau rever
FUDOTAKI = Cascada unde O-SENSEI este vazut antrenandu-se in fotografii de la IWAMA.
FUKKA = Stand cu picioarele incrucisate.
FUKU SHIDOIN = Instructor asistent.
FUNA KOGI = 'Persoana care manuieste vaslele in barca'.
FUNA KOGI UNDO = Exercitiu de vaslire (TORI FUNE). Bazat pe conceptul manuirii vaslelor intr-o barca, exercitiul este folosit pentru a cultiva ki-ul (KI NO REMA).
FURI TAMA = Strangere de mana.
FURIAGERU = A ridica deasupra capului.
FURIKABURU = A tine ridicat (ex. o sabie); a agita. O pozitie luata din IAIDO de O-Sensei incare sabia este ridicata direct deasupra capului – de obicei inaintea unei taieri. Pentru KOKYU HO (din MOROTEDORI si SUWARI WAZA) se refera la miscarea de ridicare a mainilor deasupra capului ca si ridicarea si taierea cu KEN.
FURUI = vechi
FUTARIGAKE = Aparare impotriva a doi oponenti.
GAESHI = Reactie.
GANSEKI = Stanca mare.
GANSEKI OTOSHI = O lovitura realizata prin ridicarea lui UKE pe umeri; tradusa ca “Rasturnarea unei stanci mari”.
GARAMI = Control.
GASSHUKU = Tabara de antrenament.
GEDAN = Inferior – din pozitia cu sabia tinuta jos (sau GEDAN NO KAMAE).
GERI WAZA = Tehnici realizate impotriva atacurilor de picior.
GI = Atitudine. De asemenea KEIKO GI = uniforma de antrenament.
GO = Numarul cinci (5). Inseamna de asemenea 'dupa'.
GO NO SEN = Sincronizarea care este deseori folosita in BUDO atunci cand se raspunde unui atac. In AIKIDO, un exemplu ar fi pasirea in interiorul liniei atacului, parand mana atacatoare si executand SHIHONAGE ca aparare la YOKOMEN UCHI. In AIKI-KEN ar putea fi exemplificat prin MIGI AWASE, cu UKE TACHI pasind inafara liniei atacului inspre dreapta si contraatacand cu SHOMEN UCHI. In MIGI AWASE, ne miscam in armonie cu atacatorul, dar acesta este cel care are initiativa in atac si noi oglindim miscarile acestuia.
GOCHISO SAMA = Spus de obicei dup ace se termina de mancat (vezi si ITADAKI MASU).
GODAN = Al 5-lea grad de Centura Neagra.
GOKYO = A cincea invatatura sau al cincilea principiu. Termenul japonez este UDE NOBASHI (Forma de Intindere a Bratului).
GOKYU = Al 5-lea grad Kyu.
GOMEN NASAI = 'Imi pare rau'
GUCHI = Inseamna literal 'gura'; ca in SODE GUCHI DORI care inseamna 'prinderea de marginea manecii' sau manseta.
GYAKU = Invers, opus.
GYAKU HANMI = Garda inversa sau opusa; situatia in care atacatorul si aparatorul formeaza o imagine in oglinda.
GYAKU TE UCHI = Se refera la modul de prindere a JO in KAESHI TSUKI, cu mana intoarsa (cu degetul mare indreptat in jos). Se refera si la lovitura SHOMEN UCHI inversa, asa cum este in miscarea a 5-a KUMIJO.
GYAKU YOKOMEN = 'YOKOMEN invers' ca in al 10-lea JO SUBURI.
HA = Lama unei KATANA.
HACHI = Opt.
HACHIDAN = Al 8-lea grad de Centura Neagra.
HAGAKURE = 'Cartea Samuraiului' (lit. 'ascunderea in frunze'). Yamamoto Tsunetomo a fost un samurai de la inceputul anilor 1700. Interzicandu-i-se de catre lege sa execute tsuifuku (sinuciderea slujitorului dupa moartea stapanului), acesta s-a retras la o manastire. Desi nu a luptat in nici o lupta, acesta considera totusi ca samurai vremii se inmuiasera. Un samurai mai tanar care l-a vizitat pe Yamamoto de-a lungul anilor i-a notat cuvintele in Hagakure. Aceasta a fost tradusa de multe ori, inclusive o traducere a vestitului autor japonez Mishima Yukio.
HAI = Da.
HAI DOZO = Da, va rog sa executati aceasta tehnica.
HAI YAME = Va rog sa asteptati un moment.
HAISHIN UNDO = Exercitiu de intindere a spatelui.
HAJIME = Inceput; start; origine.
HAJIME KUDASAI = Va rog sa incepeti.
HAJIMEMASHITE = 'Ce mai faceti?' sau 'Imi pare bine sa va cunosc.'
HAKAMA = Fusta pliata; de obicei de culoare neagra sau albastra inchis; purtata de detinatorii de centura neagra si adesea femei de orice grad.
HAKAMA NO MUSUBI KATA = Kata de impaturire a Hakama.
HAKUIKI = A expira.
HAKUIKI WA MICHIBIKI = Expira cand conduci.
HANA = nas; floare
HANA WA SAKURA (GI) HITO WA BUSHI = Un proverb japonez care inseamna 'Floarea (cea mai buna) este floarea de cires, omul (cel mai bun) este samuraiul'.
HANAMI = 'Contemplarea florilor de cires'. Exista multe varietati diferite de ciresi in Japonia, majoritatea inflorind doar cateva zile primavera. Japonezii sarbatoresc aceasta perioada a anului cu petreceri de contemplare a florilor sub copacii infloriti.
HANMI = Pozitie de garda; pozitie pregatita cu un picior ianinte inainte de executarea unei tehnici.
HANMI HANDACHI = Pozitie de garda jumatate in picioare; atunci cand aparatorul este asezat (sau in genunchi) si atacatorul este in picioare.
HANMI NO KEN - KEN NO HANMI = Concepte in care Ken din Aikido creeaza pozitia KOSHI, si invers.
HANSHA = Actiune reflexa.
HANTAI WAZA = Tehnici care pornesc din AI HANMI.
HANZEN = Sigur.
HAPPO GIRI = Taierea in opt directii cu KEN.
HAPPO TSUKI = Impungerea in opt directii cu JO.
HARA = Stomac, abdomen; inteles mai mult ca centrul concentrarii si energiei.
HARA TANDEN = La fel ca HARA – conceptul centrului energiei; folosit sa sublinieze ca KEN trebuie intotdeauna tinut in fata centrului.
HARAI = Conceptul de “exorcizare”, sau “curatare de demoni”.
HASAKI = Capatul ascutit al lamei sabiei (KATANA).
HASSO GAESHI = Reactie din pozitia HASSO.
HASSO NO KAMAE = In JO SUBURI, se refera la o pozitie in care JO este mult ridicat si langa partea dreapta sau stanga a capului.
HAYAI = Viteza reala de lupta - NAGE (sau UKE TACHI sau UKE JO) nu il asteapta pe UKE (sau UCHI TACHI sau UCHI JO).
HENKA = Variatie.
HENKA WAZA = Variatie: 1) variatie a aceleiasi tehnici; 2) o tehnica alternativa executata pentru a finaliza o aruncare atunci cand tehnica initiala nu a avut success.
HESO NO HO KARA ZENBU DEMASU = KUDEN al lui O-Sensei care inseamna 'totul vine din cordul ombilical'. Aceasta se refera la importanta ca KEN si JO si mainile sa fie in fata centrului, in comparatie cu cordul ombilical catre un copil de la mama sa. Daca cordul ombilical este taiat prea devreme, copilul moare. La fel si daca se misca KEN sau JO inafara centrului ('cordul ombilical') este o miscare mortala in Aikido.
HIDARI = Stanga.
HIDARI HANMI = Cu piciorul stang inainte.
HIDARI NAGARE GAESHI = In JO SUBURI, se refera la o reactie curgatoare spre stanga.
HIJI = Cot.
HIJI DORI = Prindere de cot.
HIJI KIME NAGE = O aruncare executata folosind un blocaj asupra cotului lui UKE.
HIKARI NO KOKORO = 'Inima de lumina'.
HIMITSU WAZA = Tehnici secrete, de exemplu KAESHI WAZA.
HIROI = Lat, larg.
HITO E MI = Se refera la o garda similara cu HANMI, dar in care piciorul din spate este miscat in stanga sau dreapta departe de linia de centru (folosit in tehnica AIKI JO).
HIZA = Genunchi.
HIZA UE DE MOTSU = Se refera la a 5-a forma de SUWARI WAZA RYOTEDORI KOKYUHO in care UKE ii fixeaza incheieturile mainilor lui NAGE deasupra genunchilor lui NAGE.
HO = Metoda.
HONBU = Cartier general, sediu.
HONBU DOJO = Sala de antrenament a sediului central – Termen general folosit de o organizatie. In Aikido se refera de obicei la AIKIKAI HONBU DOJO amplasat in Districtul Shinjuku din Tokyo, Japonia.
HONNE = Exista un aspect al comportamentului cultural japonez numit HONNE (radacina reala, tradus direct) si TATEMAE (ceea ce este construit in fata). Fara a intra prea adanc in acest concept, TATEMAE inseamna sa spui lucrurile potrivite pentru ocazie, in vreme ce HONNE este de fapt parerea ta reala.
IAIDO = Arta Iai ( a scoaterii sabiei din teaca)
IAITO = Sabie de Iai
ICHI = Unu.
ICHI BAN = Numarul unu!, primul, sau cel mai bun.
ICHIBAN TOKUBETSU = 'Cel mai special', sau 'cel mai dintre toti'.
II DESU = 'Este bine'.
IIE = Nu.
IKASU BUDO = 'BUDO datator de viata'. KUDEN al lui O-Sensei care inseamna ca Aikido nu este pentru lupta, este BUDO datator de viata si nu pentru luarea vietii.
IKI = Respiratie (actul fizic al respiratiei)
IKIMASHO = Sa mergem. . .
IKKAI = Unu; o data.
IKKAJO = Prima invatatura; termen vechi imprumutat din DAITO-RYU AIKI JUJUTSU; acelasi inteles ca Ikkyo. Inca folosit de YOSHINKAN AIKIDO.
IKKYO = Prima invatatura, sau primul principiu. Termenul japonez este UDE OSAE (Fixarea prin parghie asupra bratului). Se refera in Aikido la o tehnica de baza in care atacatorul este dezechilibrat prin aplicarea unei presiuni asupra cotului si umarului bratului sau intins, care este urmata de o miscare de fixare care imobilizeaza bratul oponentului cu presiunea plicata atat cotului cat si incheieturii mainii.
IKKYO ISSHO, IRIMI NAGE SAN NEN = 'Pracica Ikkyo intreaga viata, apoi IRIMI NAGE timp de trei ani pentru a intelege'.
IKKYO NO KATACHI KARA = 'Din modul de prindere IKKYO', ca in studiul unei forme de KOSHI NAGE din atac SHOMEN UCHI.
IKKYO UNDO = Exercitiu, miscare Ikkyo.
IMA = Acum.
IPPAN KEIKO = Antrenament general. Ora deschisa in opozitie cu antrenament special.
IRERU = A pune in....
IRIMI = Miscare prin intrare. Miscare inainte directa a aparatorului in fata sau in spatele atacatorului inainte de executarea unei tehnici.
IRIMI NAGE = O tehnica in care aparatorul intra mai intai in spatele atacatorului, castiga initiativa si il prinde de guler sau de gat cu o mana, in timp ce intra sub barbie cu cealalta mana si apoi in jos pentru a executa aruncarea.
IRIMI TENKAN ZAHO = Exercitiu de picioare pentru ajutor in SHOMEN UCHI DAI IKKYO URA WAZA.
ISHIN DENSHIN = 'Din sufletul meu catre sufletul tau'.
ISSHO NI = Impreuna; in acelasi timp; doua miscari devin una.
ISSOKU ITTO NO MAAI = 'La distanta de un pas, o sabie'. In studiul Ken, se refera la Kamae avansata in care sabiile lui Uketachi si Uchitachi pot sa se incruciseze aproximativ 10 cm pana la 15 cm sub varf.
ITADAKI MASU = Atunci cand se ia masa cu cineva, o expresie spusa inainte de a manca (vezi si GOCHISO SAMA).
ITSUMO = Intotdeauna.
ITSUMO HANMI DESU = ' Hanmi este intotdeauna'. Conceptul de a fi intotdeauna in HANMI prin orice miscare.
ITSUMO NAKA NO MAE NI = KUDEN al lui O-Sensei tradus aproximativ ca 'Intotdeauna in fata centrului'. Acest concept este subliniat in mod special in timpul practicii AIKI KEN si AIKI JO.
IWAMA = Un oras de aproximativ 15.000 de locuitori situat la 63 de mile NE de Tokyo. Acesta este amplasamentul ALTARULUI AIKI construit de Fondator ca Centrul Spiritual al Aikido, cca. 1942. Din cauza interdictiei impuse dupa razboi de catre Fortele Aliate, AIKIKAI HOMBU DOJO a fost mutat la Iwama in 1948 pana in 1956, cand s-a intors la Tokyo. Dojo-ul lui Ueshiba este anexat la casa acestuia si a ramas in ingrijirea si sub conducerea lui Morihiro Saito de la moartea Fondatorului in 1969.
IWAMA RYU AIKIDO = Termen neoficial care se refera la Aikido asa cum a fost predate in IWAMA de catre MORIHIRO SAITO, unul dintre studentii cei mai apropiati ai Fondatorului. Din punct de vedere ethnic, include si subliniaza relatia dintre miscarile din TAIJUTSU, AIKI KEN si AIKI JO. Acest stil de Aikido reflecta arta lui Morihei Ueshiba asa cum a fost predate aproximativ intre anii 1946-1969.
JIGOKU KEN = 'Sabia Iadului'. Se refera la lovitura in stilul IWAMA in care articulatia degetului mijlociu este extinsa pentru a mari penetrarea loviturii.
JIME = De asemenea SHIME. A strange sau strangula.
JINGU = Altar, dar de obicei se refera la un altar important. “Gu” inseamna altar, dar se refera si la altarele de o anumita marime si importanta.
JINJA = Termen general care inseamna 'altar'. Literal altar (ja) al zeilor (jin este la fel ca shin sau kami).
JISSEN NO KEIKO = 'Antrenament de lupta de strada' sau tehnici in Aikido care atunci cand sunt executate par crude dar se potrivesc cu situatia de lupta de strada.
JIYU = Libertate; 'asa cum iti place'.
JIYU WAZA = Antrenament in stil liber.
JO = Baston, bat, lung de aproximativ 1, 25 m. Vezi AIKI JO.
JO DORI = Luarea bastonului. Se refera la tehnici proiectate ca aparare impotriva atacurilor Jo.
JO MOCHI NAGE WAZA = 'Tehnici de aruncare prin prinderea bastonului'. O serie de tehnici executate atunci cand UKE incearca sa apuce JO tinut de NAGE.
JO NO RIAI = 'Antrenament intensiv in Jo' incluzand aplicatiile cu Tai Jutsu si practica impotriva a doi atacatori, amandoi cu Jo.
JODAN = Pozitie superioara.
JODAN NO KAMAE = Pozitie de garda superioara. Se refera la o pozitie in care sabia este tinuta deasupra capului gata sa loveasca.
JODO = Arta Jo
JU = Zece.
JU NO RI = Principiul gentiletii.
JUDAN = Al zecelea grad de centura neagra.
JUJI = Cruce; incrucisat; cruciform.
JUJI GARAMI = Metoda incurcarii prin incrucisare. Se refera la tehnica in care se aplica presiune pe coatele atacatorului aducandu-le intr-o pozitie incrusisata.
JUJI NAGE = Juji Garami.
JUKEN = Tehnici de baioneta.
JUMBI TAISO = Exercitii de incalzire.
JUNAN = Flexibil.
JUNAN TAISO = Exercitii de intindere. Se refera si la calisthenics.
JUTAI = Al doilea nivel de Aikido. Include toate KI NO NAGARE WAZA.
KAESHI = Intoarcere.
KAESHI BARAI = Ca in miscarea realizata de ukejo in timpul celui de-al patrulea JO AWASE.
KAESHI UKEMI = Cadere inainte inversa (MAE) realizata pe partea stanga atunci cand piciorul drept este inainte sau viceversa.
KAESHI WAZA = 'Raspuns la o greseala'. Contra-tehnici care pot fi executate daca partenerul dvs. nu isi executa corect tehnica initiala.
KAGAMI = Oglinda.
KAGAMI BIRAKI = Sarbatorirea traditionala japoneza a Anului Nou tinuta pe 11 ianuarie. Multe dojo-uri de arte martiale (inclusiv HOMBU DOJO) tin aceste ceremonii pentru a marca inceputul Anului Nou. Este de asemenea ocazia cu care se acorda gradele superioare Dan.
KAGAMI WA ICHIBAN II SENSEI DESU = 'Oglinda este cel mai bun SENSEI'.
KAGARI KEIKO = Metoda de antrenament in care se formeaza randuri si o persoana arunca fiecare membru din rand unul dupa altul inainte de a fi inlocuit de urmatorul membru.
KAI = Intalnire; adunare; petrecere; asociatie; club.
KAICHO = Presedinte (al unei societati).
KAISO = Fondator.
KAISO KARA KUDEN DESU = 'Invataturi orale de la Fondator.'
KAITEN = Rotatie, turatie, intoarcere.
KAITEN NAGE = Aruncare prin rotatie, sau 'Aruncarea in roata' – tehnica in care atacatorul este aruncat inainte cu presiune aplicata pe cap sau gat in timp ce bratul acestuia este ridicat deasupra capului.
KAKUDO = Unghi.
KAMAE = Pozitie de garda; postura.
KAMI = Zeitate; fiinta divina. Poate fi tradus ca "dumnezeu", dar nu in sens iudaic-crestin. Dat fiind ca japoneza nu face distinctie intre singular si plural, termenul kami se poate referi atat la un KAMI anume, cat si unei pluralitati. Cuvantul KAMI este compus din caracterele KA (Foc) si MI (Apa).
KAMIKAZE = Literal 'vanturi divine'. Atunci cand Japonia era amenintata de invazie de catre trupele mongole care ocupasera China si care pregateau un asalt military asupra Japoniei, Curtea imperiala a cerut sa se ridice rugi in intreaga tara pentru a cauta protectie divina impotriva acestei amenintari. Atunci cand navele care transportau armatele invadatoare mongole au fost distruse ca urmare a vremii nefavorabile, s-a crezut ca zeii au raspuns la rugaciunile natiunii si au trimis 'vanturile divine' in acest scop. Termenul kamikaze se refera si la pilotii care zburau in misiuni sinucigase in numele Imparatului – descris in Japonia antebelica drept o zeitate Shinto.
KAMPAI = 'Noroc!' sau 'Pana la fund!'.
KANNAGARA = Conform invataturii lui O-Sensei, kannagara se refera la 'forta vietii' sau 'fluxul universal al constiintei divine' – o forta care vine din hara.
KANREN WAZA = Serie de tehnici legate intre ele, dar executate in cadrul unei singure miscari.
KANSETSU = Articulatie.
KANSETSU WAZA = Tehnica de articulatie.
KANTAN DESU = 'E usor'.
KARE NO TOKORO E IKIMASU. SO SURU TO HITOTSU NI AWARU. = KUDEN al lui O-Sensei referitor la conceptul luarii locului partenerului in timpul anumitor tehnici, cum ar fi KOKYU NAGE. Tradus aproximativ ca 'Merg in locul sau. Facand aceasta, devin unul'.
KASHIRA = Manerul sabiei (KATANA).
KASUMI WAZA = 'Tehnici ale cetii'.
KATA = (1) Umar; (2) Forma; serie de miscari prearanjate realizate individual sau in grup; create special pentru a preda miscari de baza.
KATA DORI = Prindere de umar; o metoda de atac de baza in Aikido.
KATA MO HIJI MO KOSHI MO KIMOCHI MO SAGEMASU = KUDEN al lui O-Sensei insemnand 'umar, cot, sold si simtindu-te mai jos'. In MOROTE DORI KOKYU HO, accentul se pune pe coborarea acestor elemente pentru a realiza tehnica corect.
KATAME = A tine sau a fixa.
KATAME WAZA = Tehnici care se termina cu fixare.
KATANA = Lama care taie.
KATATE = O mana.
KATATE DORI = Prinderea unei mainii cu o mana.
KATSUJINKEN = Transformarea sabiei din conceptul de a fi 'sufletul samuraiului' in 'sabia care da viata'.
KAWA = Rau.
KEGA = Ranire; rana.
KEIKO = Practica; antrenament; studiu.
KEIKOGI = Uniforma de antrenament; de obicei facuta din bumbac.
KEN = Sabie.
KEN GA TEN WO SASU HUCHU KARA KI GA KEN NO NAKA NI HAIRIMASU ATO DE HIKARI DE TERASU = KUDEN al lui O-Sensei care se refera la miscarea SAN NO SUBURI. Tradus aproximativ, se refera la KEN creand o gaura in univers, apoi KI-ul din univers intra in KEN si dupa aceasta va lumineaza KEN, facand-o incredibil de stralucitoare si rapida, miscandu-se ca fulgerul.
KEN NO HO = De asemenea si KEN NO RI. Se refera la variatii ale KUMITACHI finalizate cu taiere de sabie.
KEN NO KAMAE = Garda pentru practica Aiki no Ken in Buki Waza. Ken no Kamae este o pozitie naturala in care piciorul din spate se poate relaxa si indoi usor in timp ce soldurile sunt intoarse cu 45 de grade.
KEN NO KIMOCHI DE = Cu simtirea sabiei Ken.
KEN NO RI = Vezi KEN NO HO.
KEN NO RIAI = 'Antrenament intensiv in Ken' incluzand aplicatiile cu Tai Jutsu si practica impotriva a doi atacatori amandoi cu Ken. Atunci cand lupti impotriva a doi dusmani, sentimentul este de a taia doi oponenti in timpul atacului lor simultan.
KEN NO SHIMERU = Conceptul de a tine KEN strans
KEN TAI JO = Miscari care invata cum sa conectezi KEN, corp (TAI) si JO. De obicei realizate ca JO aparandu-se impotriva KEN.
KEN TAI JO ISSHO NI = 'KEN, corp (TAI) si JO sunt impreuna / aceleasi'.
KEN TAI KEN = Miscari realizate ca KEN aparandu-se impotriva KEN.
KENGAKU = Studiu prin observatie.
KENJUTSU = Arta sau tehnica combativa de sabie.
KI = Spirit; minte; inima; energie. Un concept extrem de dificil de definit si discutat, dar poate fi legat de o 'energie interna' dezvoltata prin tehnici create special, si prezenta intotdeauna in timpul practicarii Aikido. Ki poate fi descris prin diferite exercitii, cum ar fi kokyu-ho, si dezvoltarea acestuia este cruciala pentru evolutia pe Calea Aikido. Morihiro Saito Sensei subliniaza continuu importanta pe care Ki si Kokyu o au, si spune ca lipsa acestor elemente reduce Aikido la un dans.
KI KEN TAI ICHI = Energie-sabie-corp-unu. Conceptul realizarii unificarii dintre KI, KEN si miscarile corpului (TAI) in Aikido.
KI MUSUBI NO TACHI = 'Legarea unui nod cu KI cu sabiile'. Energiile lui UKE TACHI si UCHI TACHI leaga un nod folosind KEN. Sabiile nu se ating deloc (vezi OTONASHI NO KEN), iar atitudinea este aceeasi ca in TAI JUTSU.
KI NO MUSUBI = Impreunarea, sau legarea impreuna a KI-ului; folosit de obicei in Aikido pentru a se referi la armonizarea energiei unei persoane cu cea a AITE.
KI NO NAGAREI = KI, sau flux de energie; se refera la o aplicare mai avansata a tehnicilor, in miscare, in contrast cu miscarea de baza sau KIHON WAZA. O forma mai avansata de practica in care nage se misca simultan cu uke, si se ajunge la Awase prin interactiunea armonioasa dintre uke si nage. Ki-no-nagare este caracterizat printr-o miscare mai rapida, armonizarea completa cu un oponent si controlarea oponentului fara ezitare sau pauza in executia unei tehnici.
KI NO NAGARE WA SANDAN KARA = In Iwama Ryu se refera la faptul ca KI NO NAGARE se aplica doar dupa nivelul SANDAN level.
KI NO REMA = Faurirea KI-ului.
KIAI = Strigat de lupta, sau tipat, al carui scop este sa distraga adversarul. Aceasta expulzare puternica de aer din plamani prin intermediul unui strigat ajuta la incordarea tuturor muschilor corpului in contracararea unui atac.
KIBISHI = Strict. Iwama Ryu este cunoscut pentru abordarea stricta a predarii pentru a se asigura ca tehnicile de baza sunt studiate corect cu accent pe fiecare mic aspect al tehnicii.
KIHON = Se refera la executarea unei tehnici in forma cea mai elementara. In practica kihon, nage ii permite lui uke sa apuce, sa tina sau sa atace fara nici un raspuns initial din partea lui nage. In acest fel, tehnicile sunt exersate aproape cu incetinitorul, iar cooperarea dintre uke si nage se reflecta in metoda atenta si totusi eficienta de a controla oponentul cu minimum de forta fizica.
KIHON TO KINONAGARE NO KUBETSU WAKARANAI HITO II SENSEI NI NARANAI = KUDEN al lui O-Sensei insemnand 'Persoana care nu poate distinge sau nu poate intelege diferenta dintre KIHON si KINONAGARE nu poate deveni un bun profesor.
KIHON WAZA = Tehnici de baza.
KIME = Putere; concentrare; decisiv.
KIMOCHI = Sentiment (KI = enerie; MOCHI = substantiv 'a lua').
KIMOCHI DE = Cu sentiment.
KIMONO = Roba japoneza.
KIRI = Taiere.
KIRI KAESHI = 'Taiere prin intoarcere'. Numele loviturii foarte rapide pe care uchi tachi o realizeaza in timpul primei miscari din al 3-lea KUMITACHI. O-Sensei a adaptat miscara din studiile sale de IAIDO.
KIRI OROSHI = 'Ploaia care taie'.
KISSAKI = Varful sabiei (KATANA).
KISSHOMARU UESHIBA = Nascut pe 27 iunie 1921. Decedat in 4 ianuarie 1999. Fiul fondatorului si Nidai (al doilea) Aikido Doshu.
KITAI = Al patrulea si ultimul nivel de Aikido. Cunoscut si ca 'Aikido Spiritual'. Se considera ca doar O-Sensei a atins acest nivel de Aikido.
KOBUSHI = Pumn.
KOGA NINJA = Sau KOGA RYU – un stil de ninjitsu. O-Sensei observa si era interesat sa cunoasca KASUMI WAZA si OBAKE WAZA.
KOGEKI = Atac.
KOHAI = Persoana tanara / student. De asemenea SHOSHINSHA.
KOJIKI = 'Marturii din Vechime', creata in 712 e.n.; mituri si legende povestite referitoare la originile Japoniei si actiunile intreprinse de KAMI in acest sens.
KOKORO = Spirit, inima. Dorinta interna, de neoprit de a face ceva.
KOKORO KARA = 'Din inima'.
KOKORO NO SOKO KARA KANSHAI SHIMASU = 'Din toata inima, cu toata dragostea si tot respectul'.
KOKYU = In esenta 'Respiratie' sau ‘Suflu’. Folosit adesea in Aikido cu sens similar celui al lui KI. A se intelege ca un aspect mai profund, mai cosmologic al respiratiei; 'puterea respiratiei'; se refera la executarea unei tehnici in care nu se foloseste forta fizica pentru a-l arunca pe uke, ci mai degraba puterea colectiva a Ki-ului si miscarea soldurilor, iar extensia acestei forte prin corp si inafara prin varful degetelor pentru a-l arunca pe uke. Punct important: exista KI in KOKYU, dar nu KOKYU in KI.
KOKYU HO = Mod sau metoda de respiratie. Termenul se refera in Aikido la un exercitiu din sezand (SUWARI WAZA) realizat la sfarsitul antrenamentului, in care unul din parteneri, ale carui incheieturi ale mainilor sunt tinute, incearca sa il dezechilibreze pe celalalt; are scopul de a dezvolta KOKYU si este o metoda de armonizare. Dezvoltata de asemenea cu MOROTE DORI.
KOKYU NAGE = Aruncarea prin suflu; un termen general care se refera la o serie de tehnici de armonizare fara similaritati mecanice comune, sau pentru tehnici neobisnuite sau nedefinite clar inca.
KOKYU NO AWASE = Armonizarea cu partenerul in sentiment si spirit.
KOKYU RYOKU = Puterea respiratiei.
KOSA DORI = Ca in KOSA DORI KOTE GAESHI, partenerul prinde interiorul incheieturii mainii cu mana dreapta in AI HANMI.
KOSHI = Solduri.
KOSHI ITA = 'Placa din talie'; se refera la piesa rigida din spate la HAKAMA.
KOSHI NAGE = Aruncarea cu soldul.
KOSHI SABAKI = Miscarea circulara a soldurilor folosita in KUMITACHI si KUMIJO pentru a evita o taiere atunci cand se paseste inapoi pentru a evita / para o lovitura.
KOSHI WO HIKU UDE WO NOBATSU = 'Deschideti soldurile si intindeti in mod natural bratele'. Concept important in dezvoltarea unei posturi Ken no Kamae puternice pentru practica Buki Waza.
KOSHUKAI = Clasa; curs scurt.
KOTAI = Primul nivel al Aikido. Include KIHON WAZA.
KOTE = mica mana; antebrat (in imediata vecinatate a palmei)
KOTE GAESHI = Aruncarea prin rotirea inafara a incheieturii mainii. In Aikido se aplica o presiune spre exterior pe spatele incheieturii mainii.
KOTE HINERI =  al treilea principiu de fixare (sankyo)
KOTODAMA = Stiinta puterii intrinseci a cuvantului rostit (sufletul sau puterea limbii).
KU = Noua.
KUBI = Gat.
KUBI SHIME = Strangulare prin atac din spate.
KUDEN = Traditie orala; traditie; instruire orala. MORIHIRO SAITO folosea KUDEN pentru a se referi la anumite puncte pe care O-Sensei le sublinia in timpul cursurilor sale.
KUMI = A incrucisa KEN sau JO.
KUMI JO = Un set de zece miscari JO cu partener.
KUMI TACHI = Un set de cinci miscari KEN cu partener.
KURABU = Club.
KUROI = Negru.
KUZUSHI = Dezechilibrare.
KYO = Conceptul predarii.
KYOKAI = Asociatie; societate; organizatie.
KYU = 'Grad' or 'rang'. Se refera la toate gradele sub primul grad de centura neagra (SHODAN).
KYUDAN = Gradul noua de centura neagra.
KYUDO = Arta japoneza a tragerii cu arcul.
KYUKEY = Interval; 'Sa facem o pauza'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu