marți, 31 martie 2009

Comentarii Saito Sensei


Textul de mai jos reprezintă comentarii ale lui Saito Morihiro sensei, făcute în introducerea celui de-al doilea volum din seria Takemusu Aikido, apărut în ediție franceză la editura Budo Concepts (2001). Mi s-a părut interesantă metoda de practică progresivă a tehnicilor de aikido, mai ales că și maestrul nostru, Fujita Masatake sensei, ne-a arătat că trebuie să permitem partenerului să prindă temeinic, executând tehnicile după acest moment.


In epoca in care am inceput publicarea unei prime serii tehnice in cinci volume, am incetat sa predau in trei locuri diferite, pentru a ma consacra numai dojo-ului de la Iwama. Consideram de fapt, ca pentru a forma instructori buni, nu trebuie sa lipsesc prea des mergand sa tin cursuri in alte parti. Simteam ca este indispensabil sa fiu in contact cu elevii mei in fiecare zi pentru a le transmite cunostintele pe care le dobandisem de la fondatorul Ueshiba Morihei. Astfel, dimineata si seara, instruiam eu insumi elevii si o buna parte dintre profesorii formati la Iwama fac astazi o excelenta munca in intreaga lume. Este indispensabil sa prezervam aikido traditional pentru a transmite conceptul de takemusu. In acest scop utilizez o metoda de practica progresiva. Aceasta metoda comporta patru etape : forma dura, forma supla, forma fluida si forma cu ki.
Insist asupra primelor trei stadii, in particular asupra formei dure, care corespunde unei practici ferme si solide.
Intr-o zi, cand executam tehnicile intr-o maniera fluida, fondatorul m-a oprit spunandu-mi : "Tu nu trebuie sa te antrenezi in forma fluida inainte de a fi primit cel de-al treilea dan !". Astazi inca, imi amintesc de aceasta scena. Fondatorul facea fara incetare remarca urmatoare : "Daca vrei sa devii puternic, trebuie sa te antrenezi sa nu faci tehnica decat dupa ce ai fost prins !". Trebuie deci, sa lasam partenerul sa prinda ferm inainte de a incepe sa executam tehnica. Tin sa precizez ca majoritatea tehnicilor prezentate in aceasta carte, cu exceptia catorva forme cu ki no nagare, sunt tehnici a caror executie nu incepe decat dupa ce ne-am lasat partenerul sa isi asigure priza.
Aikido este fara fisuri. Daca se comite o eroare, este intotdeauna posibil sa inlantuim cu o alta tehnica mai potrivita. Fondatorul demonstra uneori, miscari executand cercuri cu bratele sale spunand : " Daca imi atingeti bratul cu care sunt pe cale sa execut cercuri, o tehnica va tasni chiar din locul unde m-ati atins !". Fiecare situatie noua contine o noua tehnica.
Gandesc ca aceasta voia sa exprime fondatorul prin takemusu. Dar trebuie sa practicam corect dupa metoda traditionala, pentru a atinge acest nivel foarte avansat.
Sper cu sinceritate ca acest manual, la fel ca si primul volum, va constitui pentru cititori, un ajutor pretios in indeplinirea acestui obiectiv.
Saito Morihiro, Ibaragi Dojo, 17 martie 1995

Un comentariu:

  1. Interesant acest comentariu, mai ales intr-o epoca in care Aikido este privit, atat din exterior cat si din maniera de a prezenta si a conduce antrenamentele de unii instructori sau asa zisi instructori ca un balet frumos executat.
    Totusi cred ca ramane de lamurit o problema. In ce fel este de folos aceasta metoda in cazul unui tori fara forta si a unui uke foarte puternic (sa spunem tori de 70 kg si uke de 100 kg)? Este indicat de utilizat o astfel de metoda sau pur si simplu se lucreaza cu parteneri de "dimensiuni" asemanatoare?

    RăspundețiȘtergere