Agostino Pagano sensei este unul dintre acei maeștri care te cucerește imediat, atât ca maestru de Aikido, dar și ca om. Nu foarte înalt, clocotind de energia specifică celor din sudul Italiei, Pagano sensei reprezintă cu adevărat un exemplu al reușitei în viață: om de afaceri napolitan, cap de familie și practicant de Aikido, toate acestea întrepătrunse și dificil de separat. Armonia pe care acest remarcabil maestru o demonstrează, care împlinește 70 de ani în 2010, este ceea ce cred eu că ar trebui să caute și să găsească și ceilalți practicanți ai artei.
Elev al maestrului Tada Hiroshi de 40 de ani, maestrul Pagano face parte din "vechea gardă" a practicanților din Italia – amintesc aici că maestrul Tada a fost trimis de către O Sensei în Italia în 1964 și nu trebuie să precizez nimănui ce șansă extraordinară a fost pentru mișcarea italiană de Aikido, aflată atunci oarecum la începuturi. Ca o paranteză, aș vrea să vă spun că Aikido a fost adus și prezentat în Italia pentru prima oară de o persoană destul de puțin cunoscută, profesorul de orientalistică Salvatore Merge. Acesta a fost atașat cultural al Legației Italiei de la Tokyo, undeva în perioada 1930 ... 1944, 1945 (?), și a fost, după știința mea, primul elev non-japonez al lui Ueshiba Morihei (ca informație, am scris atât la Ministerul Italian de Externe cât și la Aikikai Italia, pentru a afla mai multe despre această figură enigmatică, însă nu am primit nici un răspuns). Gândindu-mă mai bine, poate că există și o logică (?). Una dintre colegele de practică din acea perioadă, Haru Onoda a venit în Italia să studieze artele plastice la Roma (1959?) și acolo s-a reîntâlnit cu profesorul Merge care preda Aikido într-un cadru strict confidențial – de fapt în maniera tradițională japoneză. Odată reluată comunicarea cu Hombu Dojo și cu O Sensei, prin intermediul acestei artiste (care a creat, printre altele, o sculptură intitulată Irimi Nage), a cerut trimiterea în Italia a unui maestru de Aikido care să difuzeze această artă în Italia. Restul, cum se spune, este istorie....
Maestrul Pagano va veni pentru a șasea oară în România, și pentru a cincea oară consecutiv, iar eu sper ca toți cei dornici să învețe și să se perfecționeze vor participa în număr cât mai mare la acest eveniment. Știu că este un an dificil, cu multe stagii, dar recomand membrilor Fundației care nu locuiesc atât de departe de București să vină alături de maestru.
Sunt bineveniți toți practicanții, indiferent de organizația din care fac parte.
Detalii suplimentare, cum ar fi programul exact al acestui stagiu, vor fi postate de îndată ce vor fi definitivate.
vineri, 15 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu