(de Bogdan Resmeriță)
Atenția este o abilitate activă, nicidecum pasivă. Atenția poate fi dezvoltată prin antrenament, prin exercițiu.
Pentru un practicant de arte marţiale, atenția de a vedea în mod clar şi instantaneu (a nu se confunda cu privitul) pentru a evalua o mişcare sau o situaţie este critică. Mare parte din învăţătura transmisă prin AIKIDO se face nonverbal. SENSEI, sau instructorul, demonstrează o tehnică în care sunt incluse postura și deplasarea corpului, studentul având responsabilitatea de a le percepe si de a încerca să le asimileze prin repetare. Partea de predare implică eliminarea dependenţei de alţii pentru a-ți explica totul, transferându-ți ție însuți responsabilitatea de a studia mișcările corecte. Mişcările de arte marţiale nu trebuie învăţate intelectual, conceptual, ci prin practică repetată.
Spre deosebire de conceptul de predare-învățare din Occident, în stilul asiatic de predare al artelor marțiale sarcina instructorului nu este să te înveţe, ci să-ți arate, iar noi să căutăm adevărul prin învățare. O veche maximă din artele marțiale, întâlnită în KARATE, JU-JUTSU, JUDO și în mod firesc în AIKIDO, afirmă: "Nu asculta cuvintele mele, căci ele pot înșela. Observă corpul meu, căci el îți arată adevărul!"
Cel mai mare cadou pe care instructorul nostru îl are de oferit este pur şi simplu demonstrația artei sale. Este țelul nostru, al practicanților, să o însușim corect! ONEGAISHIMASU!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu