(de Bogdan Resmeriță)
UKE ("cel care primeşte", cel care preia căderea) şi NAGE (“cel care dăruiește”, cel care aruncă) au o relaţie foarte specială. Spre deosebire de alți practicanți de arte marţiale care se antrenează împotriva unui adversar, practicanții de AIKIDO se antrenează împreună cu un partener. În AIKIDO nu există nicio concurenţă, nicio competiție care să împingă o persoană împotriva alteia. În schimb, fiecare partener este egal responsabil pentru experiența de practică și de învățare a tehnicilor.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, UKE și nu NAGE are cele mai dificile roluri. UKE are sarcina de a oferi partenerului său NAGE un atac "cinstit" pentru a putea exersa. Pare destul de simplu dar de fapt nu este. Un atac sincer este mult mai mult decât a ține o priză cât se poate de tare sau a ataca cu toată forța disponibilă. Un atac cinstit, atât cât pot să concep în această etapă în care simt arta, este un atac cu întreaga conștiință și cu o atenție sinceră. Conștiința de a nu bloca ci de a ajuta partenerul în practica sa. Atenția de a conștientiza situația partenerului: poziția, gradul de cunoștințe, statura fizică, mobilitatea, etc. Orice începător va simți nu mai mult decât timiditate atunci când o centură neagră execută un atac fioros și rapid asupra sa, această situație rezultând într-o stare insensibilă și iresponsabilă de parteneriat.
Unii practicanți de AIKIDO întâmpină dificultăți în reconcilierea diferenței dintre "rezistența totală + atac puternic" și a accepta să cadă pentru partener într-un răspuns condescendent la o tehnică slab aplicată. Cred că este util să ne amintim că în calitate de UKE, responsabilitatea primară pe care ne-o însușim este aceea de a ne servi partenerul. De a-l ajuta să scoată la iveală ce este mai bun în el sau ea. Într-un interviu citit pe Aikiweb, BRUNO GONZALES, UCHI DESHI pe lângă TISSIER SENSEI spunea: "Acest lucru este cel mai bine realizat prin sinceritate și sensibilitate, prin aducerea lor la limitele capacităților lor și extragerea performanței lor maxime, dar fără falsa verticabilitate."
Îmi place să asociez relația NAGE-UKE cu o căruță: dacă strângem roțile prea tare, căruța va scârțâi, dar dacă nu le strângem prea bine, nu va fi echilibrată și stabilă. Am asociat cele 4 roți cu elementele de bază pe care BUNEA SENSEI ni le repetă la fiecare practică: postura, garda, tehnica și respirația.
Sau, după cum ne spune și onorabilul FUKAKUSA SENSEI, "Train, don’t strain!"
joi, 23 septembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu