Am revenit duminică după-amiază cu avionul companiei Tarom de la seminarul de iarnă al FRAA, organizat în noua sală Musubi Dojo din Cluj-Napoca. Cu avionul și cu câteva impresii....
Am avut privilegiul de a avea ca invitati doi maestri japonezi cu gradatia 7 dan, Fukakusa Motohiro sensei si Yamada Jun sensei. Acestia au fost trimisi de Aikikai Hombu Dojo in Thailanda, respectiv Malaezia, acum multi ani, pentru a preda si difuza Aikido. De asemenea, am avut ca invitati si pe colegii nostri din Republica Moldova, precum si un grup de aikidoka din Malaezia. Alaturi de acestia colegii nostri din toata tara, astfel ca la seminar au fost prezenti peste 170 de practicanti.
Practica a fost separata in antrenamente generale si antrenamente pentru avansati (peste kyu 3) si au fost sustinute de cei doi maestri invitati. Desi bazele sunt aceleasi, a fost interesant de vazut modul in care fiecare dintre cei doi maestri personalizeaza tehnica Aikido. La ultima practica maestrul Fukakusa a susinut o lectie de arme, subliniind insa ca manuirea armelor nu este Aikido adevarat, cu numai o cale de a imbunatati coordonarea si miscarea corporala. A mai mentionat o afirmatie a lui O Sensei, Ueshiba Morihei, care mi se pare ca merita sa fie cunoscuta de cat mai multi practicanti : " cand el (partenerul) este sus eu intru si cand el este jos, eu nu mai sunt acolo!".
Au fost si alte momente interesante ale seminarului, printre care mentionez ca mai importante enbukai-ul (demonstratia) sustinut de reprezentanti ai FRAA, ai Aikikai Moldova, Aikikai Malaezia si de catre Dorin Marchis sensei, Yamada Jun sensei si Fukakusa Motohiro sensei precum si petrecerea de la finalul stagiului. Aceasta din urma s-a desfasurat chiar in dojo, asa cum s-a intamplat si la Aikikai Hombu Dojo, dar cu ocazia comemorarii a 50 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Ueshiba Morihei. Cred ca aceasta decizie, de a organiza serbarea in dojo, a fost una extrem de inspirata, pentru ca in acest fel toti participantii care au dorit sa fie prezenti, au putut sta impreuna, ca niciodata pana acum. Desigur, si mancarea japoneza preparata live de un bucatar japonez a avut si ea rolul ei, precum si berea - romaneasca insa - care a favorizat comunicarea si a stins setea, evident.
Nu am inca fotografii sau filmari de la stagiu, dar sunt sigur ca vor sosi in curand si atunci le voi putea posta si pe ele.
Maestrilor Mihai Gheorghitoiu (Aikikai Ploiesti) si Cristian Craciun (Techi Dojo Bucuresti), le sunt recunoscator pentru ca au fost uke la demonstratia pe care am avut onoarea de a o tine, alaturi de alti practicanti din FRAA, din Aikikai Moldova, Aikikai Malaezia si de maestrii Dorin Marchis, Yamada Jun si Fukakusa Motohiro.
Tin sa multumesc participantilor, din Romania si din strainatate, membri sau nu ai FRAA, cu totii practicanti ai Aikido. Nu in ultimul rand, colegilor si prietenilor nostri din Cluj, care au facut eforturi mari pentru ca totul sa fie bine, si intradevar, asa a fost.
luni, 30 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu