miercuri, 2 decembrie 2009

Nu luptați împotriva puterii oponentului vostru

Iată un alt paragraf din cartea maestrului Koichi Tohei, "Aikido – the co-ordination of mind and body for self-defence"
"În artele autoapărarii veți descoperi cât de important este să nu luptați împotriva puterii oponentului vostru: cu alte cuvinte, să nu recepționați puterea acestuia." 
Încerc să explic pe înțelesul tuturor ce înseamnă acest lucru.


Chiar daca aveti putere, daca oponentul vostru este mai puternic, veti avea dificultati in a-l invinge. Daca nu luptati impotriva puterii sale si nu primiti forta pe care el o proiecteaza, el poate fi mult mai puternic decat voi, fara ca asta sa insemne nimic. Poate ca sunteti suficient de puternic sa ridicati 80 de kg, dar ce folos daca sunteti striviti de 100 de kg ? Daca refuzati sa primiti aceasta greutate, pot fi 100 de kg sau 150 de kg. Este acelasi lucru pentru voi.

A nu primi nimic inseamna putere nelimitata. Daca incercati sa opriti cu propria putere un tren care vine catre voi, veti fi spulberati chiar daca aveti o mare putere. Este mai bine pentru voi sa fiti in tren si sa va dati jos cand acesta se opreste, facand un singur pas.

Chiar daca oponentul vostru poate fi puternic, daca nu veti lupta impotriva fortei acestuia ci il veti urmasi cand el se opreste, veti pasi cu un singur pas in fata lui, veti fi capabili sa il conduceti catre o cadere.

Un pumn foarte puternic este inutil daca oponentul vostru loveste locul in care nu va mai aflati, pentru ca deja ati plecat de acolo. Puterea lui se va indrepta atunci impotriva lui insusi.

In Aikido trebuie sa practicati cum sa evitati lupta si sa primiti puterea oponentului vostru inainte de a va creste propria forta : in alte cuvinte, trebuie sa studiati mintea neagresiva, urmand principiile Aikido si practicand obtinerea fortei absolute in locul fortei relative.

Aceasta poate fi realizata prin antrenarea Ki -ului, prin a invata sa va "cititi" oponentul chiar inainte ca acesta da faca o miscare, prin practicarea miscarilor Irimi si Tenkan, prin pregatirea corpului in a se misca asa cum dicteaza vointa "

(traducere din limba engleza)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu