joi, 22 octombrie 2009

Sase principii ale antrenamentului - Katsuyuki Kondo

Maestrul Katsuyuki Kondo, din a cărui carte "Daito Ryu Aiki Jujitsu - Hiden Mokuroku Ikkajo" am tradus acest scurt fragment, este liderul școlii de Daito Ryu Aiki Jujitsu, cu sediul central la Tokyo, Japonia. A fost elevul lui Tokimune Takeda, fiul lui Sokaku Takeda, faimosul maestru de Daito Ryu care a fost instructorul lui O Sensei, Ueshiba Morihei.



"Sase principii ale antrenamentului."


REI - Forma corecta a comportamentului personal
Termenul "REI" a fost tradus in diverse moduri prin cuvinte ca eticheta, maniere, curtoazie, decor, respect sau proprietate. Oricum, REI poate fi inteles in general ca regulile "formei corecte a comportamentului personal". In mod istoric in Japonia astefel de reguli au servit in lubrefierea relatiilor sociale si interpersonale si in prevenirea tensiunilor intre oameni. Daito ryu pastreaza forma istorica a formei corecte a comportamentului personal, nu din cauza ca ar avea o relevanta anume in executarea tehnicilor per se, ci din cauza ca ele contin si continua setarea mentala spirituala a razboinicilor traditionali care persista si impregneaza traditia Daito ryu chiar si astazi.

METSUKE - Contactul vizual
METSUKE se refera la folosirea ochilor. In mod esential sunt doua tipuri de antrenament al METSUKE in Daito ryu, una care se cheama mokushin (lit. "ochii mintii") iar cealalta denumita ganriki (lit. "puterea ochilor"). Mokushin implica vederea cu "ochii mintii", deseori pentru a incadra si a infasura un oponent. Ganriki, pe de alta parte, este o privire ascutita, penetranta care percepe intentiile unui oponent si care poate fi utilizata pentru a-l domina si controla.

MAAI - Distantarea
MAAi se refera la distanta fizica sau "intervalul" dintre lucruri. MAAi este deseori factorul singular cel mai important factor in determinarea rezultatului unei intalniri combative. Se intampla uneori, de exemplu, ca un combatant sa creada ca a stabilit un MAAI favorabil, pentru a se vedea ca acesta s-a intors brusc in favoarea oponentului sau. In mod primar o forma de lupta neinarmata, Daito ryu se focuseaza pe studierea sarguincioasa a unui MAAI mai apropiat de tehnicile de lovire si de lupta corp la corp, chiar daca si alte tipuri de MAAI pot aparea in alte situatii.

KOKYU - Respiratia
KOKYU se refera la "respiratie" sau la "suflu". Noi generam putere fizica si miscare, cu mai multa usurinta atunci cand expiram si in unele cazuri, cand ne oprim respiratia, ambele cazuri fiind stari yang. Afirmatia opusa este adevarata despre inspiratie, care este o stare yin. In consecinta, tehnicile sunt executate de obicei cand expiram, uneori cu o singura expiratie de la inceput pana la sfarsit. In mod similar, se considera ca ideal ca timpul pentru un atac sa fie clipa in care oponentul vostru tocmai a expirat si incepe sa inspire din nou. Profitam de deschiderile din apararea unui oponent, oferite de starile yin, cu multe contraatacuri si aparari planificate sa coincida cu secunda in care oponentul vostru intra-sau este pe care de a intra - intr-o stare yin.

KUZUSHI - Dezechilibrarea
Din timpuri vechi avertismentul de a "ataca atunci cand oponentul a fost dezechilibrat" a fost o axioma fundamentala a teoriilor combative japoneze. In numele "Daito ryu aiki jujitsu" vedem ca termenul "aiki" a fost plasat inaintea cuvantului "jujitsu" si nu este o exagerare sa spunem ca aiki se refera in principal (chiar daca nu exclusiv) la principiul KUZUSHI sau al "dezechilibrarii" oponentului. Intradevar, o mare parte din transmisia orala sau a invatamintelor interne ale Daito ryu, se refera la chestiuni despre variatele aspecte subtile ale KUZUSHI.

ZANSHIN - Mintea prezenta si efort deplin
Caracterele pentru ZANSHIN au intelesul general de "a ramane" (zan) si "minte" (shin). Termenul este interpretat in mod uzual ca referindu-se la o stare mentala in care continuam sa ne focusam atentia asupra oponentului si asupra mediului inconjurator. Am o alta interpretare insa, care este aceea ca kanji-urile pentru ZANSHIN sa se refere la propozitia "kokoro wo nokosazu" (lit. sa nu lasam nimic din spirit in urma). Asta inseamna sa te oferi pe tine insuti atat de complet incat sa nu mai ramana nimic de dat si astfel nimic sa nu te mai retina. Cand practici Daito ryu asta inseamna sa te dai (implici) absolut complet in executarea fiecareia si a tuturor tehnicilor.

DESPRE LOVITURI - Atemi
Deoarece Daito ryu este in mod esential o tehnica de lupta corp la corp, cele mai multe lovituri (atemi) cu mainile si picioarele sunt executate pentru a ajuta tehnicile de proiectare sau de fixare. Doua din cele mai comune lovituri sunt executate cu nakadaka ipponken, sau un pumn cu degetul mijlociu formand un singur punct, si cu shuto, sau taisul palmei. De asemenea, oricand este posibil, loviturile trebuie sa fie executate cu mana dreapta, pastrand traditia Daito ryu de manuire a armelor ca pumnalul sau sabia scurta, cu aceasta mana.



(Pentru cei care nu stiu, Daito ryu aiki jujitsu constituie baza tehnicilor existente in Aikido, creatorul acestuia, O sensei Ueshiba Morihei, fiind unul dintre instructorii autorizati (kyoju dairi) ai lui Sokaku Takeda. De aceea, multe dintre conceptele acestei arte se regasesc si in Aikido, iar pentru aceasta am considerat util sa postez aceasta scurta traducere.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu