joi, 30 decembrie 2010

Final de an

Este penultima zi a anului 2010. Din multe puncte de vedere nu a fost un an ușor, însă acum, la final, mă bucur că am depășit obstacolele apărute pe parcurs și că în curând vom intra într-un nou an.

Two more days untill the end of the year 2010. From many viewpoints it was not so easy a year, but at its end, I am glad that we have overcome the obstacles that have appeared and that we will very soon enter a New Year.

sâmbătă, 25 decembrie 2010

Practica inaugurală Kenshin dojo 2011

Miercuri 05.01.2011, între orele 20:30-22:00, va avea loc practica inaugurală la KENSHIN DOJO. Până aici este un simplu anunț administrativ destinat practicanților din acest DOJO. Surpriza însă constă în faptul că această practică va fi condusă de DORIN MARCHIȘ SENSEI, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai!

Dorin Marchis sensei - Presedintele F.R.A.A.

Profit de amabilitatea și deschiderea de care a dat dovadă Dorin Marchiș SENSEI (care se va afla într-o vizită privată în București împreună cu familia sa) și invit pe toți cei doritori să practice împreună cu noi, să ni se alature cu această ocazie.

Sper că vă bucurați impreună cu noi de această practică de început de an onorată de prezența președintelui FRAA și, sper, de cât mai mulți practicanți.


ADRIAN BUNEA

Primul stagiu național la Cavaler Dojo București

Sâmbătă și duminică (18-19.12.2010), în sala de sport a liceului "Eugen Lovinescu" din Capitală a avut loc primul stagiu organizat de Cavaler DOJO.

Prelegere - fotografie de Radu Apostolescu

Am fost invitat să predau la cele două practici de sâmbătă și la cea din dimineața zilei de duminică, la toate participând cca 35 de practicanți, în majoritate copii, aparținând Fundației Române de Aikido Aikikai, Federației Române de Aikido și Federației Române de Aikido Modern.

vineri, 24 decembrie 2010

Crăciun Fericit!!!! / Merry Christmas!!!!

Acum, în ajun de Crăciun, numai gânduri bune pentru toți practicanții de AIKIDO de la KENSHIN DOJO, foști și actuali, pentru toți ceilalti practicanți de AIKIDO din toate organizațiile, practicanți ai altor arte marțiale, prieteni și cunoscuți, instructori și maeștri!

CRĂCIUN FERICIT!!!

Ne revedem luni 27.12.2010 iar apoi în Noul An 2011, pe data de 05.01, demarăm practica.

Cu prietenie


ADRIAN BUNEA
George Stoian

miercuri, 22 decembrie 2010

Onegai shimasu (de Alina Anuța)

ONEGAI SHIMASU!!
Iată-mă în Haga, capitala mondială a Păcii și Justiției, pentru o vizită mai lungă. Încă din prima săptămână aici, printre canale, biciclete și mori de vânt, am căutat cu nerăbdare un DOJO, iar fotografia lui FUJITA SENSEI pe un un site m-a condus la HAGUKUMI DOJO. Spre bucuria mea, încă după primele antrenamente m-am simțit aproape ca acasă.

joi, 9 decembrie 2010

Un decembrie copilăresc / A Childish December

Am avut plăcuta ocazie să văd serbarea de final de an la DOJO Cavaler din București. În afara faptului că am fost surprins de marele număr de părinți veniți să își vadă copiii, m-am bucurat să văd membrii acestui DOJO cântând (atât la diferite instrumente cât și vocal), expunând pictură, grafică și colaj. Evident toți copiii au demonstrat tehnici de AIKIDO și a fost extraordinar să îi vedem cu cât entuziasm s-au manifestat.

I have had the pleasant opportunity to watch the end year festivity of Cavaler DOJO of Bucharest. Beside my surprise to see such a crowd of parents having come to see their children, I was happy to see the DOJO members singing (at various instruments and vocally), and exhibiting paintings, graphic works and collage compositions. Obviously, all the children demonstrated AIKIDO techniques and it was extraordinary to see their enthusiastic manifestation. 

Vreau să îi felicit pe Sabin și Aura Dumitrescu pentru toată munca lor, precum și pentru elevii pe care îi formează, așa cum cred eu, în adevăratul spirit al AIKIDO.

I want to congratulate Sabin and Aura Dumitrescu for all their work, and for the small pupils who are educated by them, as I think, in the true AIKIDO spirit.

Aș vrea să vă informez că în perioada 18-19.12.2010 DOJO Cavaler organizează un seminar de AIKIDO, unde am fost invitat să predau, astfel încât vă invit pe toti cei doritori să participați.

I would like to inform you that between 18-19.12.2010 Cavaler DOJO will organize an AIKIDO seminar where I was invited to teach, so I invite all those interested to attend. 

Locaţie / Venue: Bucureşti, Sector 6, Drumul Taberei, Str.Valea lui Mihai, Nr.6
Sala de sport a liceului „Eugen Lovinescu”
Program: Sâmbătă/Saturday 10-11:30 şi 14-15:30, Duminică / Sunday 10-12
Pentru alte detalii îl puteți contacta pe Sabin Dumitrescu SENSEI. 

For any other details, you can contact Sabin Dumitrescu SENSEI.
# 0722-931-974.

Aștept să practicăm cu toții AIKIDO cu această ocazie. 

I wait to practice AIKIDO together at this event.

joi, 2 decembrie 2010

Aniversare: Nicolaie Tudor (Alba Iulia)

Astăzi este aniversarea colegului și prietenului nostru Nicușor Tudor, instructor al DOJO din Alba Iulia. Public aici un scurt text scris de unul dintre elevii săi pentru această ocazie și vreau să ne alăturăm și noi celor care îl felicită cu această ocazie și să îi dorim să practice așa cum îl știm, cât mai mulți ani.
Nicusor Tudor sensei

miercuri, 1 decembrie 2010

1 Decembrie

La mulți ani cu ocazia zilei naționale a României, tuturor românilor, fie ei în țară sau în străinătate, și, nu în ultimul rând elevilor și colegilor mei!

Happy Birthday for the National Day of Romania, 1st of December, to all Romanians, who live in Romania or abroad, and not the least, to my students and fellow practitioners.

Poate că este un moment bun să ne reamintim cine suntem, și lucrurile bune dar și cele rele, în încercarea de a ne redescoperi, ca români și ca oameni.

Maybe it is a good moment to remember who we are, the good deeds but also the bad ones, in our attempt to rediscover ourselves, as Romanians and human beings.

Să ne gândim și la prietenii, colegii și maeștrii noștri de alte etnii și naționalități, care ne sunt aproape în spirit și fără de care lumea nu ar fi atât de frumoasă.

Let's think of our friends, colleagues and masters, belonging to other etnies and nationalities, who are close to us in spirit, contributing to make such a beautiful world, otherwise not possible without them.

luni, 29 noiembrie 2010

Maestrul Dan Puric - distincția anuală a FRAA și membru de onoare al FRAA

Maestrul Dan Puric

Născut pe 12 februarie 1959, Dan Puric este actor şi regizor român care a jucat atât în teatru, cât şi în film. Spectacolele sale (Toujours l'amour, Made in Romania, Costumele, Don Quijote) au fost reprezentate în mai multe ţări. În film, a jucat rolul principal în coproducţia româno-sârbească Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3 SAT Frankfurt şi RTL Luxemburg. A mai jucat în filme pentru televiziunea publică din Lausanne, Elveția. În 1978 este bacalaureat al liceului de arte "Nicolae Tonitza" din București. În 1985 absolvă Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, în clasa maestrului Dem Rădulescu. Din 1985 activează ca actor și ulterior ca regizor la teatrul "Mihai Eminescu" din Botoșani, transferându-se în 1988 la Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București.

Maestrul Dan Puric este mai mult decât un actor sau un regizor sau un autor de cărți. Este un om care inspiră prin mijloacele artei sale atât pe tineri cât și pe maturi, căutând redeșteptarea unor idealuri și a unor calități în acest neam atât de greu încercat și care are nevoie de un impuls în direcția justă.

Pentru toate aceste aspecte, având în vedere că FRAA consideră AIKIDO ca o cale de a deveni mai buni și mai responsabili, atât ca practicanți de arte marțiale cât și ca oameni și cetățeni, noi i-am propus maestrului Dan Puric să accepte să devină membru de onoare al Fundației Române de Aikido Aikikai și să primească și Distincția anuală a Fundației Române de Aikido Aikikai (creată din acest an), acordată personalității care a contribuit în mod esențial la renașterea spiritului național.


Ne face mare plăcere să vă informăm că ambele propuneri au fost acceptate; în plus, maestrul Dan Puric ne-a acordat un interviu care a fost prezentat în premieră cu ocazia stagiului de la Cluj-Napoca în fața a peste 100 de participanți, interviu foarte apreciat de audiență. Maestrul ne-a promis că va ține o conferință cu ocazia unui stagiu viitor al FRAA, în măsura în care programul i-o va permite.

producător: Adrian Bunea
camera: George Stoian
sunetul: Mihai Vladu
post-producția: CINEMOTION
© FRAA 2010





25-28 noiembrie 2010 Stagiu FRAA Cluj Napoca

Începând de joi 25 noiembrie 2010 am participat pentru patru zile la stagiul Fundației Române de Aikido Aikikai care l-a avut ca invitat pe FUJII KOICHI SENSEI, NANADAN AIKIDO AIKIKAI, directorul SAPPORO AIKIKAI. Ca de obicei, participanții au venit în număr mare (în jur de 150) și cu toții am practicat atât în ședințe comune cât și în ședințe dedicate avansaților și instructorilor. În afara membrilor FRAA au mai participat și practicanți din alte organizații și/sau țări; ne-am bucurat foarte mult să vedem că împreuna putem practica și urma această cale a AIKIDO. Vreau să reamintesc că toți cei care doresc să participe la stagiile FRAA sunt bineveniți.

Din partea KENSHIN DOJO au participat în afară de mine Gabriela Moldovan, Anton Zaharia, Vlad Stancu, Andrei Grigorescu și Cristian Vlăescu. Le mulțumesc pentru prezență și pentru entuziasmul de care dau dovadă în mod constant. Pentru mine este o onoare să fiu însoțit de persoane atât de dedicate.

Fotografii și imagini filmate vor fi postate în măsura în care le voi primi. Până atunci vă pot spune că FUJII SENSEI ne-a reamintit, atât prin tehnica sa cât și prin atitudine, de FUJITA SENSEI, pe care l-a citat în numeroase ocazii.

Organizarea asigurată de colegii noștri din Cluj (Oana, Bogdan, Flaviu, Soso, Florin) a fost exemplară, la fel ca și în celelalte ocazii anterioare. Dacă am uitat pe cineva, îmi cer scuze :-)

Un eveniment deosebit a fost difuzarea interviului realizat special pentru această ocazie, cu maestrul Dan Puric și care, cred eu, a fost apreciat de mulți dintre participanți. Acesta va fi postat în curând, nu înainte de a mulțumi lui George Stoian și companiei sale CINEMOTION pentru această realizare.

Un alt eveniment important l-a constituit vizita făcută IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului de o delegatie a FRAA din care am făcut și eu parte. Experiența de viață a acestui mare român, seninătatea și înțelepciunea sa au făcut ca această întrevedere să fie una absolut excepțională. Trebuie să-i remarc și pe cei doi tineri secretari ai IPS Părintelui Anania, care ne-au impresionat prin dedicația și loialitatea lor, prin cultură și prin politețe. Le mulțumim și lor pe această cale. Nu în ultimul rând, îi mulțumim maestrului Dan Puric pentru amabila sa introducere la IPS.

miercuri, 10 noiembrie 2010

Japonia : intre sumimasen si arigato - Japan : between sumimasen and arigato


Imi face mare placere sa postez astazi, relatarea facuta de colegul nostru Adrian Ciomaga, despre experienta sa japoneza. Va urma in curand o traducere completa in engleza.

It is a great pleasure to post today, the report made by our colleague Adrian Ciomaga, about his Japanese experience. A complete English translation will follow shortly.

“Cum ti s-a parut?”, o intrebare simpla care mi-a dat probleme in gasirea raspunsului asa ca am inventat un “altfel” ca raspuns, care sa imi dea un ragaz in care sa aranjez toate informatiile care sunt selectate de creier – gandire defectuoasa de programator, if_then_else. 

Inca de la inceputul deplasarii - aeroportul Kansai, Osaka - am intrat intr-o altfel de lume. Acesta, construit pe o insula artificala aflata in Golful Osaka, era inceputul calatoriei intr-o tara foarte aglomerata, in care fiecare metru patrat de pamant trebuie sa aiba utilitate. 

Drumul de peste 40 de km pe o autostrada situata, ca inaltime, undeva intre etajul 2 si 3 nu mi-a permis sa vad foarte multe insa cu siguranta am fost uimit de aglomerarea urbana si de densitatea de spatii cu destinatie industriala. 

Ziua care a venit a adus accentuarea lipsei de spatiu. Camera de hotel, care a trecut neobservata datorita schimbarii de fus orar si a oboselii drumului, situata la etajul 13 mi-a permis sa am o prima vedere panoramica asupra zonei Nipponbashi, unde eram cazat. Entuziasmul primei descoperiri a fost insa estompat de conglomeratul de reclame, parcari, blocuri, case, cabluri, autostrazi suspendate care nu respectau nici o regula de urbanism. Am incercat sa gasesc asemanari cu ce mai vazusem pana atunci si, desi pot spune ca am vazut destule locuri din lume, nu am gasit nimic in baza de date.

Am inceput prima mea zi de Japonia cu o impresie nu tocmai placuta, care mi-a afectat cu siguranta imaginile care au urmat: costumatia colorata si lipsita de inhibitii, depasind uneori limita unui bun simt european (chiar si de sud-est), a tinerei generatii, pantofii care le sareau din picioare si care le deformau mersul, aglomeratia infernala a galeriilor comerciale si a statiilor de metrou.

Osaka - peisaj urban - city view
 Osaka, dupa parerea mea, nu este orasul ideal cu care sa incepi o vizita in Japonia. Din fericire pentru calatoria mea in Japonia, am avut timp sa vizitez Kyoto si Nara, doua vechi capitale imperiale, diferite atat de mult de lumea de beton si sticla in care steam in fiecare zi dar si diferite intre ele. Doua orase care mi-au restabilit echilibrul pierdut si care mi-au adus increderea ca ceea ce vazusem la televizor si citisem despre Japonia exista cu adevarat.

Am pornit la drum spre Kyoto cu speranta ca va fi la fel de spectaculos ca pozele frumos prelucrate din ghidul National Geographic. Drumul de 45 de km printre cladiri, case, campuri mici de orez situate intre parcari, autostrazi, statii de tren nu a fost de natura sa ma linisteasca foarte mult. Cand am iesit la suprafata din statia de tren, am gasit acelasi peisaj urban aglomerat ca in Osaka insa sperantele au inceput sa renasca la vederea primului templu. Kiyomizu-dera este un templu care nu trebuie ratat.

Templul -  Kiyomizu dera - Temple
Am ramas uimit de modul in care a fost construit, de imbinarea perfecta a grinzilor care trec prin cei 139 de stalpi imensi de lemn si m-am gandit cate secole le-ar lua constructorilor nostri de acum sa faca acest templu :-). Templul a fost ridicat in 798 A.D. si a fost dedicat zeitatii budiste Kannon.

Am avut nevoie de 3 zile ca sa vad majoritatea punctelor de interes din Kyoto si, cu siguranta, nu am vazut tot ce merita sa fie vazut. Recomad tuturor vizitatorilor: castelul Nijo (castelul shogunului Tokugawa), templele Kodai-ji, Shoren-in, Kinkaku-ji (pavilionul de aur), Ryoan-ji, Ninna-ji si, bineinteles, pentru cei norocosi, Palatul Imperial.

Templul - Kinkakuji - Temple
O evadare din peisajul urban plictisitor al orasului Osaka a fost sesiunea de antrenamente de la Tenshin Dojo, condus de Sensei Miyako Fujitani, 7 dan Aikido Aikikai (primul dan fiind acordat de O'Sensei). Cele 3 saptamani de antrenamente au fost foarte interesante si am fost surprins sa gasesc multi practicanti veniti din Canada, SUA, Anglia, Italia si chiar Tunisia. 

Spre bucuria mea, antrenamentele nu au fost “altfel” si am regasit foarte multe elemente comune cu ceea ce am fost invatat. Poate un plus de accent pus pe faptul ca tehnicile se fac incet, yokkuri fiind un cuvant pe care l-am auzit obsesiv de-a lungul antrenamentelor. Respectul si grija fata de uke este un alt element pe care se pune accent foarte mult.

Antrenamentele de dimineata, desi se terminau cu o lunga asteptare la metroul supraglomerat mi-au dat foarte multa energie pozitiva si Osaka a inceput sa fie suportabila dupa acest tratament. Practicile de seara erau mai atente la detalii si mai complicate. M-a surprins faptul ca, de-a lungul acestor 3 saptamani, au fost doar 3 sau 4 sedinte in care am practicat tehnici suwari-waza si atunci numai ikkyo, nikkyo si sankyo. De asemenea, unele tehnici, kote-gaeshi tsuki spre exemplu, erau exersate doar de gradele superioare (de la centura maro in sus).

Ultima practica impreuna cu Fujitani sensei (dreapta), Kunimasu sensei (stanga) si un grup de practicanti. Last practice with Fujitani sensei (wright), Kunimasu sensei (left) and a group of practitioners

 Revenind la impresiile despre japonezi, ceea ce cu siguranta m-a uimit a fost simtul datoriei si devotamentul cu care isi indeplinesc sarcinile de servici, de la batranelul care supravegheaza trecerea de pietoni (desi nu am vazut niciodata un semafor pe galben intermitent) pana la cele mai calificate meserii. Toti se comporta de parca soarta intregii lumi depinde de ei si ceea ce fac este ceea ce si-au dorit toata viata. O lectie pe care ar trebui sa o invatam si noi.

Un alt lucru “altfel” este politetea (exagerata pentru un sud-est european) cu care esti tratat in orice loc. Arrigato (multumesc) si sumimasen (scuze) sunt cuvinte pe care le-am auzit foarte des, in tonalitati sau combinatii variate. In orice magazin am intrat, desi aproape peste tot limba engleza mi-a fost nefolositoare, am simtit o altfel de atmosfera si nu am fost tratat cu semi-plictiseala obosita a vanzatorilor de pe la noi.

Cred ca Japonia, la fel ca si Aikido, trebuie primita cu mintea si inima deschise. Trebuie sa te bucuri de ceea ce primesti, fara sa respingi lucrurile, valorile sau obiceiurile care nu iti sunt cunoscute.

joi, 4 noiembrie 2010

Stagiu Cluj - Fujii Koichi sensei

Fundatia Romana de Aikido Aikikai organizeaza in perioada joi 25 noiembrie - duminica 29 noiembrie la dojo-ul central FRAA seminarul international condus de Shihan Koichi Fujii 7 Dan Aikido Aikikai.
 
 In the period November 25 - November 29, 2010 the Romanian Aikido Aikikai Foundation will host, ar the FRAA's Central Dojo, an international seminar lead by Fujii Koichi shihan, 7th dan Aikikai Aikido.
 
Evenimentul va incepe joi 25 noiembrie la ora 10.00 .
The event will start Thursday, November 25, 2010 at 10 a.m.
 
Program:
 
Joi: 10.00 - 12.00 antrenament
      17.00 - 19.00 antrenament
 
Vineri: 10.00 - 12.00 antrenament
          17.00 - 19.00 antrenament
 
Sambata: 10.00 - 12.00 antrenament
               17.00 - 19.00 antrenament
               20.00 Sayonara party
 
Duminica: 10.00 - 12.00 antrenament
 
Detalii suplimentare pe site : www.aikikai.ro
Supplementary info on site : www.aikikai.ro
 

marți, 2 noiembrie 2010

Stagiul aniversar Doshin - Anniversary seminar Doshin

Si in acest an am fost invitati, atat eu cat si sensei Sorin Despa, sa participam la al saptelea stagiu aniversar al dojo-ului Doshin din Ramnicu-Valcea.

In this year too, we were invited, myself and Sorin Despa sensei, to attend the seventh anniversary seminar of Ramnicu-Valcea's Doshin dojo.

Au fost peste 50 de participanti, incluzand aici practicanti din Ramnicu-Valcea, Bucuresti (Kenshin dojo, Tenchi dojo) si Pitesti (Aikikai Pitesti).

More than 50 practitioners attended, including those from Ramnicu-Valcea, Bucuresti (Kenshin dojo and Tenchi dojo) and Pitesti (Aikikai Pitesti).

Au fost practici atat pentru copii, pentru incepatori (pana la kyu 2 inclusiv) cat si pentru avansati (peste kyu 2). Cei mai multi au fost copii si cei mai putini avansatii, insa pentru toate categoriile de practicanti au fost demonstrate si practicate tehnici specifice.

We had keiko for the children, beginners (till kyu 2 inclusive) and for advanced Iover kyu 2). The biggest group was that of the children and the smaller that of the advanced one, but specific techniques were demonstrated and practiced for all attendees.

Toti practicantii examinati au fost promovati in urma unui test riguros, conform regulilor Fundatiei Romane de Aikido Aikikai.



All examined practitioner were promoted following a rigorous test, according the Romanian Aikido Aikikai Foundation's test.

A fost un seminar reusit si mi-a facut mare placere sa fiu alaturi de colegii nostri din Valcea.

It was a very good seminar and I really enjoyed to be together with our Valcea colleagues.

duminică, 24 octombrie 2010

Examinare Bucuresti - Bucharest exams

Am participat astăzi 23 octombrie 2010 la examinarea organizată în comun de patru dintre cele șase DOJO bucureștene: KENSHIN, TENCHI, RAKUTEN și CAVALER.

Fotografie de grup la practica de luni, 25.10.2010

Decernarea diplomelor la Kenshin dojo

I attended today (Oct. 23, 2010) to the exams organised together by four of the six DOJOs from Bucharest: KENSHIN, TENCHI, RAKUTEN and Cavaler.

S-au acordat grade KYU și grade DAN. Vreau să-i felicit pe cei trei practicanți care au promovat astăzi gradele DAN: ȘTEFAN SERAFIM SENSEI (DOJO-CHO Râmnicu Vâlcea) – SANDAN; ARTHUR ALEXIU SEMPAI (RAKUTEN DOJO) – NIDAN; și ANDREI AIOANEI SEMPAI (TENCHI DOJO) – SHODAN.

KYU and DAN ranks were awarded. I want to congratulate all of the three students who today promoted to DAN ranks : STEFAN SERAFIM SENSEI (Ramnicu Valcea DOJO-CHO) – SANDAN; ARTHUR ALEXIU SEMPAI (RAKUTEN DOJO) – NIDAN and ANDREI AIOANEI SEMPAI (TENCHI DOJO) – SHODAN.

Deși doar doi practicanți nu au promovat examenul, nivelul tehnic nu a fost pe măsura așteptărilor pentru unii dintre promovați. Poate că emoțiile și în mod sigur practica insuficientă ar putea justifica asta, însă este necesara mai multa muncă.

Although only two students did not passed the examination, the technical level was not the expected one, at least for some of them. Maybe the emotions and definitely the insuffient amount of practice might explain that, but harder work is necessary.

Poate că unii dintre cititori mă vor întreba de ce nu am refuzat gradele acelora care nu au performat așa cum aș fi vrut eu. În primul rând pentru că am ținut cont de întregul lor comportament din perioada dintre examene. În al doilea rând pentru că eu am fost cel care le-a propus examinarea (ceea ce nu înseamnă în niciun caz că dacă fac o eroare refuz să mi-o asum). Nu în ultimul rând, gradația KYU sau DAN nu se acordă numai pentru tehnică, ci reprezintă măsura progresului tehnic, fizic și spiritual pe calea AIKIDO. De această dată am preferat să acord gradele și să subliniez greșelile și faptul că durata dintre examene este una minimă. Evident, va trebui ca pe viitor să fiu și mai obiectiv.

Maybe some of the readers will ask me why I did not refused the ranks to those who had not performed up to my expectations. First of all, because I took account of their behavior during the whole period between the examinations. Second of all, because I was the one who proposed them to be examined (which in no circumstance means that if I make an error I will not take the responsability for it). Not in the least, KYU or DAN ranks are not awarded only for the technique, they represent the measure of the technical, physical and spiritual progress along the AIKIDO way. This time I preferred to award the ranks and to emphasize their mistakes and the fact that the time between the examinations is only a minimum. Obviously, it will be necessary for me to be much more objective in the future.

De ce am scris despre cele de mai sus? Pentru că vreau să vă împărtășesc din gândurile mele ca examinator și să vă spun că nu este întotdeauna simplu să promovezi sau nu pe cineva care este examinat. Uneori este foarte complicat. Asta dacă îți pasă de calitatea AIKIDO pe care îl predai și care trebuie să reprezinte organizația și nu în ultimul rând, pe tine personal, ca instructor. Elevul este oglinda profesorului.

Why I wrote about those aforementioned issues? Because I wanted to share with you some of my thoughts as an examiner and to tell you that it is not always simple to promote or not a student. Sometimes it is very complicated. Considering you are really interesed in the quality of the AIKIDO you teach, which must represent the organization and, not in the least, yourself as an instructor. The student is the mirror of the teacher.

Mai multă practică. Mai multă modestie. Mintea deschisa. Acestea ar fi concluziile mele.

More practice. More modesty. Open mind. These would be my conclusions.

Hunedoara - stagiu

La invitația colegului nostru Florin Ojog am mers la Hunedoara pentru a practica împreună cu prietenii noștri de acolo, dar și din Alba Iulia, Orăștie, Cluj, Arad și Râmnicu Vâlcea. Ne-am adunat peste 20 de practicanți de AIKIDO și am exersat câteva tehnici de bază: IRIMI NAGE, KAITEN NAGE și IKKYO (încheind bineînțeles cu SUWARI WAZA KOKYU HO). MIHAI VLADU SENSEI a predat tehnici energetice din QIGONG precum și bazele AIKIDO: ASHI și TAI SABAKI (în special cele patru forme demonstrate de FUJITA SENSEI, maestrul nostru).

Following the invitation made by our coleague Florin Ojog, I went to Hunedoara to practice together with our friends not only from Hunedoara, but also from Alba Iulia, Orastie, Cluj, Arad and Ramnicu Valcea. We gathered more than 20 AIKIDO students and we practiced some basic techniques: IRIMI NAGE, KAITEN NAGE and DAI IKKYO (ending obviously with SUWARI WAZA KOKYU HO). MIHAI VLADU SENSEI teached energetic techniques from QIGONG and AIKIDO basics: ASHI and TAI SABAKI (especially the four forms demonstrated by FUJITA SENSEI, our teacher).

M-a impresionat seriozitatea participanților și mi-a plăcut entuziasmul lor. Cred că a fost o bună continuare a practicii în această zonă a țării, după stagiul organizat de gazdele noastre de la Alba Iulia, despre care am scris deja.

I was impressed by the seriousness of the attendees and I enjoyed their enthusiasm. I belive that this was a good continuation of the practice in this area of our country, after the seminar organized by our hosts from Alba Iulia, about which I have already written.

În tradiția demarată la Alba Iulia, am dedicat o mare parte a zilei de sâmbătă activităților de socializare și de ce nu, de culturalizare, vizitând castelul Huniazilor și mănăstirea Prislop, unde se odihnește părintele Arsenie Boca. Absolut impresionante ambele destinații și profit de ocazie pentru a vi le recomanda.

Castelul Huniazilor

Cavalerul Sima cel Alb

Biserica manastirii Prislop

Following the habit started in Alba Iulia, we allocated a big part of Saturday to socializing and, why not, to cultural activities, having visited the castle of Huniady and Prislop Monastery, where father Arsenie Boca rests in peace. Both venues are very impressive and I take the opportunity to recommend them to you all.

Voi adauga și fotografii din acest stagiu. Vă recomand sp citiți și impresiile colegei noastre Irina Gașpar, postate pe site-ul Fundației Române de Aikikai Aikido: www.aikikai.ro

I will post some pictures taken during the seminar. I reccomend you to read the thoughts of our colleague Irina Gaspar, posted on the Romanian Aikikai Aikido Foundation website: www.aikikai.ro

Mulțumiri participanților și organizatorilor!

Thanks to the attendees and to the organizers.

miercuri, 6 octombrie 2010

Practica de vineri 08.10.2010

Vineri 08.10.2010 voi fi plecat iar practica (KEIKO) va fi condusă de Mihai Vladu SENSEI sau, în lipsa acestuia, de Cristi Popescu SEMPAI.

Friday, Oct. 8, 2010 I will not be available so the practice (KEIKO) will be coordonated by Mihai Vladu SENSEI or, in case of his absence, by Cristi Popescu SEMPAI.

Stagiu Hunedoara

În perioada 15-17.10.2010 va avea loc la Hunedoara un stagiu local de Aikido, la care sunt invitat să predau împreună cu Mihai Vladu SENSEI. Cei care doresc să participe vor primi informații complete de la organizatori. Pentru participare, contactați-l pe Florin Ojog (0757-026-774) până marți 12.10.2010 (cel mai târziu).

From Oct. 15 to Oct. 17, 2010 a local Aikido seminar will be held in Hunedoara where I was invited to teach, alongside Mihai Vladu SENSEI. All necessary info from the organizers will be provided to those who want to attend. Please contact Florin Ojog (0757-026-774), until Tuesday Oct. 12, 2010 (the latest).

marți, 5 octombrie 2010

Diverse - Various

1. Ieri (04.10.2010) am avut plăcerea de a practica împreună cu prietenul nostru George Juhasz, șeful unuia dintre cele două DOJO-uri din Baia-Mare. În acest sens vă comunic că în perioada 15-17.10.2010 va avea loc la Baia-Mare un stagiu local de AIKIDO, condus de Dorin Marchiș SENSEI, președintele FRAA.

Yesterday (Oct. 10, 2010) we had the pleasure to practice together with George Juhasz, the leader of one of the two DOJOs from Baia-Mare. In this respect, I inform you that in the period 15-17.10.2010 a local Aikido seminar will be held in Baia-Mare, supervised by Dorin Marchis SENSEI, FRAA's president.

2. De asemenea, în weekend-ul trecut organizația Aikikai Romania a organizat la București un seminar internațional avându-l ca invitat de KOBAYASHI YUKIMITSU SENSEI. Din cauza locurilor insuficiente din sală, din partea FRAA a putut participa doar președintele, Dorin Marchiș SENSEI.

Please note also, that during the last weekend, an international Aikido seminar of Aikikai Romania was held in Bucharest, with KOBAYASHI YUKIMITSU SENSEI as instructor. Due to the lack of training places in the dojo, only FRAA's president, Dorin Marchis SENSEI, could attend.

3. În data de 23.10.2010 va fi o examinare comună pentru grade KYU, care va avea loc în sala de antrenament TENCHI DOJO, împreună cu elevii de la KENSHIN DOJO și RAKUTEN DOJO.

On Oct. 23rd, 2010 a common KYU rank examination will be held at TENCHI DOJO, together with members from KENSHIN DOJO and RAKUTEN DOJO.

4. În afară de Isabela Popa și de Andrei Grigorescu, nimeni nu și-a făcut timp să scrie despre stagiile la care au participat colegii noștri din KENSHIN DOJO.

Besides Isabela Popa and Andrei Grigorescu, no one else found the time to write about the seminars where members from KENSHIN DOJO where present.

vineri, 24 septembrie 2010

Lt. Birks (Aiki Peace Week)

Our inspiring story for today comes from Richard Strozzi-Heckler Sensei, 6th Dan (he also holds ranks in Judo, Jujitsu, and Capoeira), author of, among others, “In Search of the Warrior Spirit”, "Aikido and the New Warrior", and "The Leadership Dojo”. Strozzi-Heckler Sensei is an early and prominent teacher of embodied leadership, is founder of the Strozzi Institute and co-founder of the Mideast Aikido Project (MAP), which brings together Palestinians and Israelis through the practice of Aikido. From 2002 to 2007 he was an advisor to NATO and the Supreme Allied Commander of Europe (SACEUR) General Jim Jones, who is now the US National Security Advisor.

In 2005 Strozzi-Heckler Sensei was instrumental in setting up the first TAB (Training Across Borders) seminar in the UN Buffer Zone in Nicosia which drew participants from Cyprus, Bosnia, Yugoslavia, Greece, Turkey, Palestine, Israel, Syria, Jordan, and Egypt. Richard has taught at the University of Chicago, Harvard University, Esalen Institute, Naropa Institute, and the University of Munich. 


If you have the time, check out the inspiring TAB seminar video: 

joi, 23 septembrie 2010

Relaţia UKE-NAGE

(de Bogdan Resmeriță)

UKE ("cel care primeşte", cel care preia căderea) şi NAGE (“cel care dăruiește”, cel care aruncă) au o relaţie foarte specială. Spre deosebire de alți practicanți de arte marţiale care se antrenează împotriva unui adversar, practicanții de AIKIDO se antrenează împreună cu un partener. În AIKIDO nu există nicio concurenţă, nicio competiție care să împingă o persoană împotriva alteia. În schimb, fiecare partener este egal responsabil pentru experiența de practică și de învățare a tehnicilor.

Aiki Peace Week Keiko

KENSHIN DOJO se va alătura astăzi colegilor din ITSUSHIN DOJO pentru un KEIKO comun și câteva demonstrații timp de o oră, începând cu orele 19:00, la Centrul Olimpic Lia Manoliu.

KENSHIN DOJO will join today our colleagues from ITSUSHIN DOJO for a common KEIKO and some EMBUKAI for one hour, starting at 19:00 hours, at Lia Manoliu Olympic Center.

miercuri, 22 septembrie 2010

Impresii de la Sliven (Andrei Grigorescu, KENSHIN DOJO)

Îi mulțumesc lui Andrei Grigorescu, de la KENSHIN DOJO, care ne împărtășește mai jos câteva ganduri despre stagiul de la Sliven.

Many thanks to Andrei Grigorescu, from KNSHIN DOJO, who share with us some thoughts on Sliven seminar.

marți, 21 septembrie 2010

UN's International Day of Peace - AIKI PEACE WEEK

Marți 21 septembrie 2010 este Ziua Internațională a Păcii a Organizației Națiunilor Unite -- un acord de încetare a focului în întreaga lume prin care Crucea Roșie și Semiluna Rosie (printre altele) sunt capabile să meargă în zonele de conflict și să imunizeze mii de copii, să facă transporturi umanitare și altele. Povestea din spatele Zilei Păcii a ONU este una inspirațională -- Documentaristul, actorul si cântărețul britanic de muzică rock, Jeremy Gilley a venit cu ideea în timpul unui festival de muzică în 1998 pe parcursul următorilor trei ani a muncit neobosit să convingă ONG-uri, reprezentanți guvernamentali și oficiali ai ONU despre această idee foarte simplă ca o zi în fiecare an să fie fără război.
(Robert Kent)

Tuesday, September 21 is the UN’s International Day of Peace - a ceasefire day throughout the world during which the Red Cross and Red Crescent (among others) are able to go into conflict zones and immunize hundreds of thousands of children, transport humanitarian aid, etc. The story behind the UN Peace day is an inspiring one -- English rock documentarian and actor Jeremy Gilley came up with the idea at a music festival in 1998, and for the next three years worked tirelessly to convince NGO’s, government representatives, heads of state, and UN officials of the very simple idea that on one day each year there should be no war.

www.aikidomideastpeace.info
www.peacecampinitiat
ive.org
www.budoforpeace.org

International Aikido Seminar in Sliven, Bulgaria



Sunday night we returned from the International Aikido Seminar organized by RADO SENSEI in Sliven, Bulgaria. RADO SENSEI's DOJO was founded 15 years ago and the special guest instructor was YOKOTA YOSHIAKI SENSEI, NANADAN AIKIKAI HOMBU SHIHAN. The Romanian Aikikai Aikido Foundation attended this anniversary seminar with more that 70 persons. Together with the members of the other two Romanian Aikido organisations who also took part (Aikikai Romania and the Romanian Aikido Federation) we were 80+ Romanian Aikido practitioners present at this great event.



Duminică noaptea ne-am întors de la seminarul internațional de Aikido organizat de RADO SENSEI în Sliven (Bulgaria). RADO SENSEI a înființat acest DOJO cu 15 ani în urmă, iar invitatul special a fost YOKOTA YOSHIAKI, NANADAN AIKIKAI HOMBU SHIHAN. Fundația Română de Aikido Aikikai a participat la acest seminar aniversar cu mai mult de 70 de persoane. Împreună cu membrii celorlalte două organizații de Aikido din România care au luat parte și ei (Aikikai România și Federația Română de Aikido) am fost mai mult de 80 de practicanți români de Aikido prezenți la acest mare eveniment.



The practice (KEIKO) started on Friday September 17, 2010 and continued for the next two days, with four hours of practice, equally divided between morning and afternoon. YOKOTA SENSEI, who is the director of the instructors department of AIKIKAI HOMBU DOJO (www.aikikai.or.jp) teached us techniques from various attacks, at different levels: SUWARI, HANMI HANDACHI and TACHI WAZA. His brilliant performance of the WAZA impressed the whole audience and motivated us to work as hard as possible  and try to follow in his steps.

Practica (KEIKO) a început vineri 17 septembrie 2010 și a continuat pe parcursul următoarelor două zile, cu câte patru ore de antrenament divizate egal dimineața și după-amiaza. YOKOTA SENSEI, care este directorul departamenului  de instructori din cadrul AIKIKAI HOMBU DOJO (www.aikikai.or.jp) ne-a predat tehnici din atacuri diferite, la diferite niveluri: SUWARI, HANMI HANDACHI și TACHI WAZA. Modalitatea sa strălucitoare de execuție a tehnicilor a impresionat întreaga audiență și ne-a motivat să muncim cât de tare posibil pentru a-i călca pe urme.

There are lots of pictures and even movies to show and as soon as I will receive them, I will post some of the interesting ones on this blog.

S-au făcut multe poze și chiar filme pe care, de îndată ce le voi primi, le voi posta pe acest blog.

Many thanks to RADO SENSEI and my gratitude to all the Romanian friends who were able to attend this special seminar.



Multe mulțumiri lui RADO SENSEI și recunoștință față de toți prietenii români care au putut să participe la acest seminar special.


I am waiting also for my students who participated to send in their comments, although all participants are welcomed to send in theirs thoughts about the seminar and I will post them here.



Aștept comentariile elevilor mei care au participat, deși toți cei care au mers acolo sunt bineveniți să își trimită gândurile despre seminar, pentru a le posta aici.

miercuri, 15 septembrie 2010

Când miresele își doresc mai mult, și mai mult, tot mai mult!

Japonia e în plin sezon al măritișului, dar agențiile matrimoniale cu greu vor putea face vreo mireasă fericită în acest an.

"Am avut femei care nu se mărită decât dacă le cuplăm cu doctori,” îmi spune KEIKO OMI, consilier matrimonial la agenția BELLE din TOKYO. “Înțeleg dacă clienta ar fi vreo absolventă a unei universități renumite și pe deasupra ar arăta și bine. Cel mai adesea însă cele mai mofturoase cliente nu sunt și cele mai grozave; mă uit la ele și-mi vine să le zic, Ceri prea mult de la tine, coniță.”

vineri, 10 septembrie 2010

Made in Japan!

Un japonez vine în România într-un circuit turistic. În ultima zi cheamă un taxi să-l ducă la aeroport. Pe drum spre Otopeni, o Honda depășește taxiul. Entuziasmat, japonezul scoate capul pe geam și strigă într-o engleză stricată:

"Hooon-daaaa, beri fasuto! Mei-do iin Japan!"

La scurt timp, o Toyota depășește taxiul și din nou turistul japonez scoate capul pe geamul taxiului și strigă, în aceeași engleză stricată:

"Tooo-yooo-taaaa, beri fasuto! Mei-do iin Japan!"

La un semafor, un Mitsubishi pleacă în trombă. Pentru a treia oară, japonezul entuziasmat scoate capul pe geamul taxiului și strigă:

"Mitsu-bishiiii, beri fasuto! Mei-do iin Japan!"

Taximetristul român începe să toace mărunt din buze, dar nu-i spune nimic clientului japonez. Nici chiar după ce alte mașini japoneze trec în viteză pe lângă ei, făcându-l de fiecare dată pe japonez să scoată capul pe geamul taxiului și să-și strige entuziast banzaiul. Până la urmă taxiul ajunge la aeroport. Cum îi stă bine românului care transportă clienți străini din centrul Bucureștiului până în Otopeni, aparatul de taxat arată o sumă considerabil umflată. Turistul japonez exclamă siderat:

"Waaa!... Ekusu-pen-sibu!"

La care taximetristul se întoarce spre el și răcnește, arătând cu degetul spre aparatul de taxat:

"Meter, very fast!! Made in Japan!..."

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Educația Marelui Pisoar

Un lucru îi uimește și-i indignează în același timp pe străinii ajunși în Japonia -- bărbații care urinează în public. Poți să vezi șoferi de taxi, salariați și bețivi sprijiniți de câte un perete, un gard, sau deasupra vreunui canal, în plină stradă și la orice oră din zi sau noapte, ușurând-se fără rușine deasupra Marelui Pisoar.

marți, 31 august 2010

Pe muchie de cuțit

Le găsești la sfârșit de săptămână în HARAJUKU, cartierul care nu doarme niciodată în TOKYO. Tărâmul lor sfânt este podul JINGU, de-a lungul căruia se plimbă seara cu duiumul, purtând rochii sau costume din catifea împopoțonate cu multe zorzoane și ciucurei și muțunași, și târându-și picioarele în pantofi șleampăți. Fețele fără expresie sunt machiate strident în alb, contrastând puternic cu
umbrele serii, dar strălucind ciudat în luminile artificiale ale reclamelor colorate.

Contemplare

"MOKUSOOOOO!!!"

În foarte multe săli de arte marțiale, acest cuvânt vuiește ca un strigăt de luptă. Se întâmplă de două ori, la începutul orei de practică și încă o dată la sfârșit, întotdeauna după ce elevii din DOJO s-au aliniat în formație și s-au așezat în liniște. Pentru a-i aduce în această poziție, se folosesc de multe ori alte câteva comenzi.

"YAME" sau "KEIKO OSAME" se strigă pentru a anunța că ora de practică s-a încheiat. "NARANDE" înseamnă "Alinierea." "SEIRETSU" sau "KEIRETSU" sunt comenzi pentru alinierea după grade și vechime. "CHAKUZA" înseamnă coborârea în poziția șezând SEIZA. Odată așezați, zgomotul de haine aranjate, gâfâielile obosite și respirațiile extenuate se vor liniști încet-încet, lăsând locul unei tăceri sparte brutal de strigătul care pare să pătrundă chiar prin trupurile celor din DOJO.

miercuri, 25 august 2010

Săptămâna 31.08.2010 - 03.09.2010

În această perioadă practica la KENSHIN DOJO va fi coordonată de George Stoian sensei. Îl puteți contacta pentru orice probleme legate de AIKIDO sau practică la numărul de telefon 0744-521-905.

luni, 23 august 2010

Stagiu Sliven: Yokota Yoshiaki SENSEI

Următorul stagiu la care vom participa este programat în perioada 17-19 septembrie 2010 în stațiunea montană Sliven, Bulgaria. Radomir Marinov SENSEI aniversează 15 ani de când și-a înființat DOJO, invitându-l cu această ocazie pe YOKOTA YOSHIAKI SENSEI, NANA DAN AIKIKAI HOMBU SHIHAN.

Am avut deja plăcerea de a merge la câteva dintre practicile lui YOKOTA SENSEI, cu ocazia călătoriilor în Japonia și sunt absolut încântat să-l revăd, atât de aproape de noi. YOKOTA SENSEI este unul dintre maeștrii pe care îi admir, pentru că eleganța sa, combinată cu o eficiență crudă, produc un AIKIDO absolut impresionant.




 Din București vor participa membri a trei DOJO din cadrul Fundației Române de Aikido Aikikai (KENSHIN, RAKUTEN și TENCHI) precum și membrii unui DOJO din cadrul Aikikai România, Proteus. În autocarul de 48 de locuri pe care l-am închiriat pentru această deplasare vor mai fi trei colegi de la Aikikai Ploiești și doi de la Aikikai Pitești. Vor mai participa colegi de la Cluj, Arad și alte DOJO din Transilvania, astfel că în total estimăm că vom ajunge aproximativ 70 de participanți din România, incluzându-i și pe cei doi prieteni ai noștri din Federația Română de Aikido care vor fi prezenți la acest eveniment.

Așteptăm cu mare nerăbdare acest stagiu.

Alba Iulia (20-22 august 2010)

Stagiul FRAA desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute (20-22 august 2010) a adus laolaltă practicanți de la mai multe DOJO: Cluj, București, Baia Mare, Hunedoara, Orăștie, Oradea, Arad și Alba Iulia. Cele trei zile ale stagiului au trecut foarte repede, fiind marcate de practica de pe tatami dar și de activitățile de socializare conexe, dintre care țin să menționez excursia în Cheile Râmețului.

Practicile au fost conduse de Dorin Marchiș SENSEI, de Mihai Vladu SENSEI și de către mine, conform programului întocmit de organizator, Niculaie Tudor SENSEI. Cei peste 40 de participanți au exersat atât tehnici energetice cât și tehnici de AIKIDO, trecând în revistă procedee clasice, dar și procedee arătate de maestrul FUJITA. O parte dintre participanți au susținut examen pentru acordarea gradelor KYU, în seara zilei de sâmbătă. O parte dintre ei au primit recunoașterea nivelului pentru care au fost examinați.

Iată câteva fotografii de la activitățile extracuriculare :-)))









Mulțumiri organizatorilor și celor prezenți. În curând: fotografii din DOJO.

Atenția

(de Bogdan Resmeriță)

Atenția este o abilitate activă, nicidecum pasivă. Atenția poate fi dezvoltată prin antrenament, prin exercițiu.

Pentru un practicant de arte marţiale, atenția de a vedea în mod clar şi instantaneu (a nu se confunda cu privitul) pentru a evalua o mişcare sau o situaţie este critică. Mare parte din învăţătura transmisă prin AIKIDO se face nonverbal. SENSEI, sau instructorul, demonstrează o tehnică în care sunt incluse postura și deplasarea corpului, studentul având responsabilitatea de a le percepe si de a încerca să le asimileze prin repetare. Partea de predare implică eliminarea dependenţei de alţii pentru a-ți explica totul, transferându-ți ție însuți responsabilitatea de a studia mișcările corecte. Mişcările de arte marţiale nu trebuie învăţate intelectual, conceptual, ci prin practică repetată.

Spre deosebire de conceptul de predare-învățare din Occident, în stilul asiatic de predare al artelor marțiale sarcina instructorului nu este să te înveţe, ci să-ți arate, iar noi să căutăm adevărul prin învățare. O veche maximă din artele marțiale, întâlnită în KARATE, JU-JUTSU, JUDO și în mod firesc în AIKIDO, afirmă: "Nu asculta cuvintele mele, căci ele pot înșela. Observă corpul meu, căci el îți arată adevărul!"

Cel mai mare cadou pe care instructorul nostru îl are de oferit este pur şi simplu demonstrația artei sale. Este țelul nostru, al practicanților, să o însușim corect! ONEGAISHIMASU!

joi, 5 august 2010

Mergând înainte, pe drumul lung spre nicăieri

Ceea ce caracterizează mai întâi Japonia și în special capitala, este faptul că nu-ți poate da nimeni un răspuns cu ușurință la întrebarea, simplă, cum să ajungi dintr-un loc până-ntr-altul.

Astfel de solicitări îl fac de obicei pe cel chestionat să ia o pauză, să ezite ceva vreme, apoi să aleagă între doar două opțiuni funcționale. Poate fie să-ți zâmbească tâmp și să clatine din cap a părere de rău. Sau poate să-ți inventeze repede un răspuns.

Ia un par de mă omoară!

80 la sută din infracțiunile comise pe raza municipiului București sunt constituite din loviri și alte violențe. 30,7 la sută din încăierările stradale degenerează rapid, cei implicați făcând uz de diverse obiecte contondente și arme albe. Ocazional, se scot la iveală și arme neletale cu gaz și gloanțe de cauciuc.

Tocmai din această cauză, îmi exprim părerea ori de câte ori am ocazia că tehnicile din AIKIDO trebuie studiate și înțelese împotriva unor atacuri cu arme (chiar dacă șuturile și carabele sunt ele însele niște arme redutabile și extrem de destructive). Mă bucură nespus faptul că maestrul FUKAKUSA ne-a îndemnat la stagiul din iulie de la Cluj să lucrăm mai mult atât cu armele cât și împotriva lor.

luni, 2 august 2010

Stagiu Poiana Brașov - Federația Română de Aikido

În acest sfârșit de săptămână am participat alături de prietenii mei George Stoian și Mihai Vladu la primele două zile ale stagiului internațional al Confederației Europene de Aikido. Stagiul îi are ca instructori pe DAN IONESCU SENSEI (preșendintele FRA și al CEA), MICHEL MARTIN SENSEI (Franța) și NIGEL VAUGHAN SENSEI (Anglia).

Confederația Europeană de Aikido a fost înființată la inițiativa maestrului DANIEL-ANDRE BRUN, care la rândul sau a fost elevul maestrului TADASHI ABE, unul dintre promotorii AIKIDO în Europa și în special în Franța, în anii '50. Reunește organizații naționale din Franța, România, Anglia și Germania.

Am avut plăcerea de a-i reîntâlni pe mulți dintre prietenii și cunoscuții din această organizație și de a ne antrena împreună pe parcursul celor două zile, lucrând diverse tehnici fără arme, unele dintre ele într-o maniera mai liberă, dar foarte interesantă. Chiar dacă programul nostru nu ne-a permis să rămânem pe întreaga durată de desfășurare a stagiului (o săptămână), am profitat din plin de aceste două zile pentru a practica și pentru a socializa cu cei prezenți.

Impresii de la stagii - Isabela Popa, Kenshin dojo

M-am gândit să le propun elevilor mei să ne împărtășească din impresiile lor de stagii. Isabela Popa a fost cea care "a spart gheața"; pentru curajul ei îi mulțumesc publicându-i gândurile despre recentul stagiu de la Cluj, susținut sub conducerea maestrului FUKAKUSA SENSEI.

miercuri, 28 iulie 2010

Falling head over heels for AIKIDO

de Mai Al Khatib
(publicat în săptămânalul "Gulf Weekly" în data de 28 iulie 2010)

An art of self-defence which emphasises good body movement, throws and joint locks is known as Aikido. When using this form of martial art properly, violent aggression can be neutralised swiftly and cleanly so that effective self-defence is possible without inflicting injury.
The Bahrain Aikido Academy recently flew over Aikido masters from Romania for a three-day workshop in order to create a buzz for the sport.

luni, 26 iulie 2010

Fukakusa Motohiro Sensei

Împreună cu Fukakusa sensei și cu Bogdan Resmeriță
Încă un stagiu organizat de Fundația Română de Aikido Aikikai s-a încheiat. Am avut din nou plăcerea de a învăța de la FUKAKUSA SENSEI, atât tehnici de AIKIDO, cât și o anumită manieră de a acționa pe saltea și în afara ei. Ne întărim convingerea că AIKIDO este un drum care îi aduce laolaltă pe oamenii care caută să devină mai buni prin intermediul acestei practici.
Alături de Fukakusa sensei

Deși au fost mai puțini participanți decât la stagiile anterioare (de la KENSHIN DOJO au participat 9 membri : Adrian Bunea, George Stoian, Cornel Costea, Daniela Donciu, Gabriela Moldovan, Anton Zaharia, Adrian Ciomagă, Bogdan Resmeriță si Isabela Popa), cei peste 120 de practicanți din România și din Republica Moldova au practicat cu mult entuziasm (în ciuda căldurii și a umidității remarcabile) tehnici cu și fără arme, sub îndrumarea atentă și amabilă a lui FUKAKUSA SENSEI. În total, un număr de 22 de practicanți au fost prezenti la acest eveniment, reprezentând patru DOJO din București: KENSHIN, TENCHI, YAMATO DAMASHII și CAVALER. M-am bucurat să-i avem alături și pe prietenii noștri Radu Apostolescu și Costin Boldor, de la Asociația Română de Aikido (președinte Laurențiu Vasilache sensei), respectiv Federația Română de Aikido (președinte Dan Ionescu sensei), ambii din București. Nu în ultimul rând, vreau să menționez prezența colegului și prietenului nostru Teodor Ardeleanu, dojo-cho pentru NADINE DOJO din  Manama, Bahrein  – DOJO afiliat Fundației Române de Aikido Aikikai – care a profitat de vacanța sa acasă pentru a fi alături de noi.
Împreună cu Dorin Marchis sensei, președintele FRAA și cu George Stoian Sensei

Sâmbătă seara, ca de obicei, am avut prilejul de a socializa alături de toți participanții la stagiu, la petrecerea în stil japonez din sală (chiar dacă de această dată am mâncat pizza :-))). 
Prietenii și colegii noștri de la Cluj au facut și de această dată o muncă remarcabilă în organizarea acestui seminar și le mulțumim foarte mult pentru eforturile lor. 
În încheiere îi invit pe practicanții de la KENSHIN DOJO care au participat la acest stagiu să adauge propriile lor impresii.

joi, 22 iulie 2010

Articole despre Aikido

Vă recomand să citiți articolele postate de Aikido Journal pe următoarele adrese:

www.aikidojournal.com (în limba engleză)
http://www.aikidojournal.eu/Entretiens/ (în limba franceză)

luni, 19 iulie 2010

Faima lui O Sensei se răspândește - Kazuhiko Ikeda

de Kazuhiko Ikeda
(Tradus în limba engleză de Stanley A. Pranin și Katsuaki Terasawa;
Tradus în limba română de Cătălin Obreja)


UESHIBA simțea o mare atracție pentru ONISABURO DEGUCHI. Spera să scape cu ajutorul lui DEGUCHI de spiritul rău al lui SOKAKU TAKEDA. Prin urmare și-a vândut toate bunurile din TANABE, incluzând casa și pământul, apoi împreună cu soția sa HATSU s-au mutat la AYABE. 
A construit o casă la marginea orașului HONGU și a rămas zilnic în legatură cu DEGUCHI la sediul central al OMOTO. La vremea aceea UESHIBA era puternic atras de personalitatea lui DEGUCHI căruia îi purta un profund respect, considerându-l un ghid spiritual. UESHIBA a devenit credincios devotat. Cu toate acestea, UESHIBA nu a devenit membru al sectei OMOTO. În particular el nu s-a identificat cu persoanele care îl frecventau pe DEGUCHI.

joi, 15 iulie 2010

Get a new wife!

de Dave Lowry
(Traducere de Cătălin Obreja)

Într-o după-amiază stăteam de vorbă cu un SENSEI de KARATE iar la un moment dat a fost abordat de un individ care venise să privească antrenamentul din acea zi. Omul era interesat de KARATE dar se întreba dacă antrenamentele vor fi o problemă pentru el. Pentru că era alergător de maraton, a explicat el, și petrecea câteva ore pe săptămână alergând și călătorind spre competiții. Oare practica de KARATE s-ar suprapune cu această activitate?
Preluare de pe www.koryu.com

marți, 13 iulie 2010

Stagiu Cluj: 22-25 iulie 2010

În perioada 22-25 iulie 2010 vom avea din nou plăcerea de a-l revedea pe FUKAKUSA SENSEI, 7 DAN AIKIDO AIKIKAI. Detalii complete despre stagiu pe site-ul FRAA: 
www.aikikai.ro

Tamura sensei †

Acum două zile ne-a părăsit maestrul TAMURA NOBUYOSHI, 8 DAN AIKIDO AIKIKAI. O mare pierdere pentru Aikido-ul mondial și pentru elevii din organizația pe care acesta o conducea în Franța.

joi, 1 iulie 2010

Irimi

În viață și în natură exista un ritm. Nu spun numai eu asta și nici nu este doar observația mea. Însă este adevărat. Noi suntem practicanți de AIKIDO. Încercăm prin ceea ce facem să devenim oameni mai buni. Nu numai pe TATAMI, nu numai din punct de vedere tehnic. Suntem obișnuiți sau suntem pe cale să ne obișnuim, cu severitatea practicii, cu angajamentul liber consimțit de a fi perseverenți, modești și gata de efort. Această atitudine trebuie să ne caracterizeze 24 de ore din 24, 7 zile din 7, 365 de zile pe an.

Aceasta a fost introducerea unei solicitări extrem de serioase și de importante pe care o avem față de membrii Fundației Române de Aikido Aikikai, care demarează astăzi colectarea de fonduri pentru a fi alături de semenii noștri atât de greu loviți de inundații.

Fundația Română de Aikido Aikikai va deschide un cont special pentru această acțiune și ne exprimăm speranța că veți contribui în limita posibilităților fiecăruia dintre voi pentru a-i ajuta pe concetățenii noștri. Detalii complete vor fi publicate pe site-ul FRAA:

www.aikikai.ro

Evident, dacă alte persoane sau alte organizații de Aikido sau alte arte marțiale doresc să se alăture acestei acțiuni, participarea lor va fi apreciată așa cum se cuvine.

În incheiere aș vrea să clarific de ce am denumit acest scurt anunț cu titlul IRIMI. Simplu. Este momentul să acționăm.