miercuri, 21 august 2013

ESEU nidan - Claudiu Trandafir

Motto:
Un bun calator nu are fixat nici un plan
si nu are intentia sa ajunga undeva.
Un bun artist isi lasa intuitia sa-l
conduca in orice directie l-ar duce.
Un cercetator s-a eliberat de concepte si isi
tine mintea deschisa spre ceea ce vine.
- Tao te Ching -

Aici si Acum

Zilnic ne conducem existenta bombardati de evenimente intamplatoare in majoritatea situatiilor ne raportam la experienta, la personajele pe care le-am intalnit trecut, la modelele dupa care am dori sa conducem viata si nu in ultimul rand la speratele pe care le avem pentru viitor. Ne facem planuri si le schimbam in permanenta, in fiecare zi si de cele mai multe ori de cateva ori pe zi. Invatam din mers, si ne-am dori sa existe un manual de folosire pentru fiecare obsatcol pe care il avem de depasit. Ne stabilim scopuri, obiective de atins, planuim in permanenta actiuni si ne calculam miza, ce avem de castigat sau de pierdut, ce consecinte ar avea fiecare decizie pe care o luam.

Traim contempland trecutul sau facand planuri de viitor si uitam permanet ca traim in prezent si numai in prezent. Momentul pe care il traim intra cu fiecare clipa in istoria personala, invatam, uitam, repetam...

Am descoperit AIKIDO intamplator, in urma cu mai bine de douazeci de ani in timp ce studiam sa devin actor si le-am descoperit valente si puncte comune si mai ales ca functioneaza pe acelesi pricipii.

Una dintre cele mai importante lectii a fost lectia prezentului.

Latinii de al Horatiu incoace l-au introdus in literatura elitista si in filozofia de viata, Ovidiu marele exilat de la Tomis, i-a schimbat usor sensul dar a pastrat expresia, Carpe Diem - Traieste Ziua, Bucura-te de Clipa, traducerile sunt multiple iar interpretarile au si mai multe variante. Experienta prezentului, intro forma sau alta este exprimata in toate flozofiile orientale sau occidentale si, desi nu am cunostinte amanuntite cred ca este exprimat in absolut toate miturile si culturile ca dovada ca adevarul suprem este unul singur iar caile culturale prin care ajungi la el sunt multiple.

Taoismul, se spune, este o filozofie a lui Aici si Acum, este filozofia care te indeamna sa iti traiesti viata in mod placut, fara a cauza altora sau chiar tie insuti neplaceri inutile. Ce principiu de viata sanatos!? Este principiul cel mai important pe care O Sensei Morihei Ueshiba a pus bazele a dezvoltat apoi toata practica aikido si se bazeaza pe un concept simplu fi prezent si in prezent, fi constient de tine si de propria constiinta in permanenta, nu te lasa furat de energii care nu te ajuta si nu iti servesc.

In prezent se intampla totul!

Fiecare clipa ce vine este deja in trecut in clipa in care te-ai gandit la ea, singurul moment in care inveti despre tine, despre cine esti cu adevarat este acum. Experienta nu poate fi readata din memorie ea trebuie traita pentru a putea ramane cu ceva la final. Daca vrei sa devi cel mai bun specialist, sau expert, in cine esti atunci trebuie sa fi prezent aici si acum!

In dojo se intampla acest lucru. Pentru o ora si jumatate practicantul se gandeste la el si la ceea ce face. Observa tehnica de practicat, si inceraca sa o reproduca intocmai, constient de propriile inabilitati, de propriul talent, de propriile defecte, dar la urma urmei progresul si invatarea se produce prin experimentare si prin practica, prin repetitii indelungate si numai daca esti prezent, aici si acum.

Ca actor am privilegiul de a experimenta si invata din experientele personajelor carora le dau viata pe scena si in fata camerelor de luat vederi, am privilegiul sa ma descopar in experiente pe care altfel nu le-as fi trait vreodata insa toate acestea se intampla in acel moment, in momentul in care se pune actiune.

Aikido imi deschide si imi rafineaza perceptia asupra prezentului, atacul si tehnica se petrec in acelasi timp daca ai pierdut momentul atunci nimic nu mai conteaza, toate actiunile se schimba iar obiectivul se indeparteaza. De acea cel ce ataca si cel ce se apara - Uke si Tori - trebuie sa se intalneasca in acelasi moment, in aceeasi dimensiune a timpului, aici si acum; prea devreme si cel ce se apara se invinge singur, prea tarziu si rezultatul si consecintele sunt altele decat cele dorite. Pentru ca Aikido se petrece in prezent si numai in prezent atentia practicantului este concentrata pe cea ce se intampla aici si acum, el nu are planuri de viitor la fel cum nu are istorie, singura sa grija este a consecintelor actiunilor sale.

In practica aikido invat numai si numai despre mine si numai aici si acum!


Claudiu Trandafir

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu