miercuri, 21 august 2013

ESEU shodan - Cristian Popescu

ESEU - Cristian Popescu, shodan

Pregatirea pentru un examen o facem de cele mai multe ori in sala de antrenament cautand calea fizica de realizare a tehnicilor. Este o componenta importanta, pentru ca tehnica de executie este cea care se vede la examen, la sala sau la seminariile la care participam si cea care ne caracterizeaza din punct de vadere fizic. Dupa aceasta tehnica putem fi chiar recunoscuti in exteriorul Dojo-ului si se poate dezvalui numele Maestrului nostru.
Dar partea fizica trebuie sa fie dublata si de o bogata pregatire teoretica si spiritual prin cautarea permanenta de literatura de specialitate si prin meditatie la filozofia Caii. Cartile maestrilor care sunt inaintea noastra pe Cale ne ofera de multe ori raspunsuri la intrebarile nascute din practica sau ne dezvaluie laturi ale pregatirii pe care uneori nici nu la banuiam. Aceste informatii ne vor ajuta sa identificam punctele de impas in pregatirea noastra, sa analizam aceste puncte impreuna cu cel care ne indruma si in final sa trecem peste ele. Pentru ca Sensei nu ofera numai solutii la executiile tehnicii ci are in vedere si sccesiunea pasilor care ii facem pe Calea AIKIDO-ului iar aceste indrumari trebuie sa vina pe un teren pregatit prin autoinstruire si cunoastere.
Uneori informatiile sau ideile nu ne sunt clare la momentul intrarii in contact cu ele dar prin practica, instruire personala si dezbateri comune le vom putea asimila, intelege si transmite mai departe celor care vin dupa noi.
Un exemplu in acest sens ar fi modul in care intelegem semnificatia triunghiului, cercului si patratului observate pe Gi-urile practicantilor. Un raspuns general este ca “trebuie sa intram ca un triunghi, sa ne rotim ca o sfera si sa fixam ca un patrat”. Dar mult mai tarziu, prin practica indelungata recunoastem aceste elemente in executia fiecarei tehnici.
Aceste trei simboluri pot fi asociate si cu spiritualitatea, cu filozofia si cunoasterea umana pe masura ce le descoperim semnificatiile.
Astfel triunghiul este asimilat si cu adevarul, lovitura, starea gazoasa, sabia, stelele, sarea, sistemul nervos; cercul – virtutea, perfectiunea, starea lichida, diamantul, luna, apa, sistemul circulator; patratul – frumusetea, starea solida, oglinda, soarele, orezul, sistemul digestiv.


Un alt exemplu des intalnit si care face parte din practica noastra zilnica este expresia: “Me, Te, Hara, Ashi Onnaji !” – “Privirea, mainile, hara, picioarele, toate in aceiasi directive!” O executie corecta trebuie sa intruneasca toate aceste conditii.



Urmeaza examenul si am emotii pentru ca este un moment important, un prag in dezvoltarea fiecarei persoane care merge pe Calea AIKIDO-ului si asa cum spune si Adrian Bunea Sensei “pana si maimutele mai cad din copaci !”

Cristian Popescu – Bucuresti – Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu